De ontwikkeling van hoofdkegels in elitegraven

Wanneer:
23 februari 2018 @ 14:30
2018-02-23T14:30:00+01:00
2018-02-23T14:45:00+01:00
Waar:
Leiden
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Kosten:
€10 voor donateurs / gratis voor studenten / €12,50 voor overigen

De ontwikkeling van het gebruik, de vorm en decoratie van hoofdkegels in de elitegraven in Thebe, Amarna en Sakkara gedurende de 18e dynastie

Door Ning Wah Choy

Een van de meest bekende type scènes op de muren van elitegraven in Thebe in de 18e dynastie is de zogenaamde banketscène. De grafeigenaar zit met of zonder zijn echtgenote achter een met offers beladen tafel en kijkt naar de gasten, de bedienden, de musici en de dansers die allemaal op hun eigen wijze invulling geven aan de feestelijkheden. De afbeeldingen van deze scène uit het graf van Nebamon, te bezichtigen in het Brits Museum in Londen, zijn hiervan een van de meest sprekende voorbeelden. Op de hoofden van de deelnemers zien we een voorwerp, dat zich het best laat omschrijven als kegelvormig, wit van kleur met een gele in strepen uitlopende bovenkant, met een rand van bloemen aan de onderkant. Is de vorm, de kleur en de decoratie van de hoofdkegel op de beschildering van Nebamon een standaard afbeelding of is het een gevolg van een jarenlange ontwikkeling?

Tijdens de lezing volgen we die ontwikkeling over een tijdspanne van 255 jaar, van 1550 v. Chr. tot en met 1295 v. Chr. We beginnen bij de eerste afbeelding van de hoofdkegel aan het begin van de 18e dynastie in de cultuskapel van Amenemhat, TT 340 in Thebe, en eindigen, via de rotsgraven van de getrouwen van Achnaton in Amarna, bij een van de laatste afbeeldingen van de 18e dynastie in de cultuskapel van Horemheb te Sakkara.

Naast de banketscène zijn er in de loop der tijd in de elitegraven in genoemde locaties veel bijzondere scènes bijgekomen waarbij de hoofdkegel geworden is tot een niet weg te denken onderdeel. Ik wil graag drie van de meest voorkomende scènes in de elitegraven met u doornemen en wel de banketscène, het mondopeningsritueel en de ceremonie van het eregoud, waarbij we bekijken welke veranderingen de hoofdkegel heeft ondergaan wat betreft gebruik, vorm en decoratie.

Aan het einde van de lezing geef ik u een kort overzicht van de ontwikkeling van de hoofdkegel na de 18e dynastie. Ook bespreek ik met u de meest recente publicaties en denkbeelden omtrent de betekenis en afkomst van hoofdkegel.

Aanmelden

[contact-form-7 404 "Not Found"]