Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

*** Nefertari and the Valley of the Queens. From the Museo Egizio, Turin

16 juni 2017 - 10 januari 2018

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit de graftombe van de beroemde koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn, het op één na grootste Egyptische museum ter wereld.
Koninginnen van de Nijl doet de rijkdom, intriges en de verering van koninklijke dames in het oude Egypte herleven. De tentoonstelling gaat specifiek over de koninginnen uit de periode 1500-1000 voor Christus, die bekend staat als het Nieuwe Rijk. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Beroemde Egyptische koninginnen als Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti hadden grote politieke invloed, maar ze waren tegelijkertijd ook echtgenote. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels laat de tentoonstelling u kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit het graf van koningin Nefertari, met daarin haar sarcofaag en de bijbehorende giften. Het Italiaanse Museo Egizio leent deze objecten zelden uit. Nefertari’s tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste graf van het oude Egypte.

De tentoonstelling begon in september 2016 in Leiden en reist door naar China.

Locatie

Hermitage Museum in SINT PETERSBURG (Rusland)
2 Dvortsovaya Ploshchad
Sint Petersburg, 190000