Laden Evenementen

*** Reines d’Égypte (Koninginnen van Egypte)

10 april 2018 - 4 november 2018

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk (circa 1500 – 1000 v.Chr.), zoals Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit het graf  van koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Museo Egizio in Turijn.
Het oude Egypte bevond zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari, met daarin haar echte sarcofaag en de bijbehorende giften. Nefertari’s graf werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste van het oude Egypte.

De tentoonstelling stond in 2008 in Monaco en in 2016/17 in Leiden en Sint Petersburg en reist door naar musea in de VS.

Locatie

Pointe-à-Callière in MONTRÉAL (Canada)
Place Royale 350
Vieux-Montréal, H2Y 3Y5