Egypte

Nubisch Museum
el Fanadek Street
81111 ASWAN
Wikipedia

1500 prachtige voorwerpen worden tentoongesteld, die in veiligheid zijn gebracht in de Unescocampagne bij het ontstaan van het Nasserstuwmeer. Van de predynastieke tot in de islamitische tijd en een collectie rotstekeningen. Er is ook een etnologische afdeling met levensgrote poppen die het dorpsleven uitbeelden. Hoogtepunten zijn o.a. granieten koppen van de Koesjitische koningen Taharka en Sjebitko, beelden van Ramses II en de Koesjitische Godsgemalin van Amon in Thebe, Amenirdis.

 

Egyptisch Museum
Midan El Tahrir
11557 CAÏRO
Wikipedia

“De mooiste rommelkamer ter wereld.”
Het museum bezit 120.000 voorwerpen, o.a. uit de graven van koningen en hun familie uit het Middenrijk in Dashoer en de inhoud van de koningsgraven van Djehoetimes (Thoetmosis) III en IV, Amenhotep III, Horemheb en het graf van Joeja en Toeja. Bovendien worden 1700 van de meer dan 3500 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon tentoongesteld.
N.B. Volgens de planning wordt eind 2018 het eerste deel van het Grand Egyptian Museum bij de piramides geopend met vrijwel alle voorwerpen uit het graf van Toetanchamon; geleidelijk worden nu al voorwerpen daarheen gebracht voor conservering en ter voorbereiding op de nieuwe presentatie. In plaats hiervan komt er meer aandacht voor zijn grootouders Joeja en Toeja, stukken uit San Al-Hagar en uit het buitenland gerepatrieerde voorwerpen.

 

Koptisch Museum
Sharia Mari Girgis
CAÏRO
Wikipedia

Grootste collectie Koptische voorwerpen en kunstvoorwerpen. Koptische monumenten tonen een rijke mengeling van Egyptische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tradities. 15.000 voorwerpen van steen, hout, metaal, textiel en ook manuscripten illustreren de belangrijke rol die de Kopten hadden in het vroege Christendom en in het ontstaan van kloosters. En de rol die zij nu nog spelen als 10% van de bevolking.

 

Luxor Museum
Corniche El-Nil
LUXOR
Wikipedia

Schitterend museum met vondsten uit het oude Thebe, zoals het Dal der Koningen en de Karnaktempel. Een van de vele hoogtepunten is de uit 283 zandstenen blokken gereconstrueerde wand met voorstellingen uit de Amarnatijd, die zijn gevonden in de 9e pyloon van Karnak. De in 1989 in de Luxortempel gevonden konings- en godenbeelden staan in aparte zalen. Een nieuwe vleugel is gewijd aan het Nieuwe Rijk (ca. 1550-1070), met twee koninklijke mummies.