Polen

Archeologisch Museum
3 Senacka Str. (ingang Ulica Poselska)
31002 KRAKAU
Website

“Goden van het oude Egypte” heeft een aantal mummiekisten met mummies uit de 21e dynastie en de Ptolemaeïsche tijd. Een van de kartonnages was van de Isispriesteres Aset-iri-chetes; deze werd door antieke grafrovers fors beschadigd.
Er is aardewerk uit het Middenrijk en uit Nubië. Het oudste stuk is een dubbelbeeld van een man en zijn vrouw uit de 5e dynastie. De jongste voorwerpen zijn Koptische tunieken en beeldjes. Belangrijk zijn de mummie- en Fajoemportretten, de graanmummies en stèles uit de Eerste Tussentijd en uit de Romeinse tijd.
Veel voorwerpen komen uit eigen opgravingen in b.v. El-Gamhoed (Midden-Egypte), Nubië en Toera (bij Caïro). Catalogus uit 2000.

 

Prinsen Czartoryski Museum
Arsenaal, ul. Pijarska 8
31-015 KRAKAU
Website

Sinds 2012 herbergt het Arsenaal de Egyptische verzameling van het Prinsen Czartoryski Museum (Muzeum Ksiazat Czartoryskich), een onderdeel van het Nationaal Museum.
Er zijn twee mummiekisten en kartonnages met de mummies van de priesteres Aset-em-Ach-bit (10e/9e eeuw v.Chr.) en van de jonge vrouw Tachenemti (tweede helft van de 8e eeuw v.Chr.). Laatstgenoemde is recent wetenschappelijk onderzocht; de resultaten worden getoond. Ook heeft het museum twee mummieportretten, van een man en een vrouw uit het begin van de 3e eeuw na Chr. Verder een deel van een mummiedoek met een afbeelding van het hoofd van de hemelgodin Noet (2e eeuw na Chr.) en een dodenboek.
Opvallend zijn een deel van een muurschildering uit de grafkamer van farao Seti I (19e dynastie) en een stèle van Merer, een gouwvorst uit Opper-Egypte uit de Eerste Tussentijd.
De cultusvoorwerpen bestaan uit godenbeeldjes, scarabeeën, amuletten en sjabti’s. Uit het dagelijks leven zijn er spiegels, schminkpaletten en sieraden.

 

Archeologisch Museum
Wodna 27
61-781 POZNAN
Website

De afdeling bestaat voor een groot deel uit langdurige bruiklenen door Berlijn en München. In de hal staat een obelisk van Ramses II. Hoogtepunten zijn een Sechmetbeeld, koppen van Ramses II en vermoedelijk Hatsjepsoet en een replica van Toetanchamons grafkamer. Verder zijn er afdelingen natuur en dagelijks leven, de koning en hoge ambtenaren, goden, schrift en hiernamaals.
De voorwerpen uit Soedan komen vooral uit de Poolse opgravingen in Oud-Dongola en Kadero en de reddingswerkzaamheden bij de 4e cataract. Ook zijn er schilderingen uit de kerk in Banganarti. De Poolse opgravingen in de Dachla-oase worden getoond met foto’s van rotsschilderingen.

 

Nationaal Museum
Al. Jerozolimskie 3
00-495 WARSCHAU
Website

Veel voorwerpen komen uit de Poolse opgravingen in Edfoe, zoals de schijndeur uit het graf van gouwvorst Izi en een zalfpotje met de naam van koning Teti (6e dynastie), stèles en vazen van steen, brons en aardewerk uit het Oude en Middenrijk, een sfinx van koning Djehoetimes (Grieks: Thoetmoses) III uit het Nieuwe Rijk en beeldhouwersmodellen, een groot beeld van Horus als valk en terracotta beeldjes uit de Grieks-Romeinse tijd. Uit Meir (Middenrijk) en Deir el-Medina (Nieuwe Rijk) komen mummiekisten, uit Thebe een kartonnage rond het begin van de jaartelling.
Fraai zijn ook het dodenboek van Bakai (18e dynastie) en het Fajoemportret van een jongen (2e helft van de 2e eeuw na Chr.). Van Osiris is er de kop van een stenen beeld (Late Tijd), er staat een houten Anubis (Nieuwe Rijk), een kartonnagemasker van een jongen en gouden ringen uit de Late Tijd. De monumentale beelden van Amon en Sechmet zijn bruiklenen van het Louvre.
De opgravingen in Faras (Nubië) brachten delen van de tempel van Djehoetimes III en van Meroïtische gebouwen naar Warschau. In de afzonderlijke Faras-afdeling staan de voorwerpen uit de vroegchristelijke kerken van Faras en Oud Dongola.

De Faras-afdeling is in 2014 heropend. DE EGYPTISCHE AFDELING IS NOG GESLOTEN VOOR HERINRICHTING.