Studiedagen

CursussenLezingenStudiedagen

okt
10
wo
Studiemiddag: De geschiedenis van de Egyptologie @ Mehen Studiecentrum, Den Haag
okt 10 @ 13:00 – 16:30

Deze studiemiddag gaat helaas niet door en wordt – naar verwachting – in het voorjaar van 2019 gehouden!

Eva Cornelisse MA

Reeds in de tijd van de Grieken en de Romeinen bestond er belangstelling voor de Egyptische beschaving: Homerus’ ‘honderd-poortig Thebe’ is welhaast spreekwoordelijk geworden. Vanaf de Renaissance ontstond langzaamaan een steeds bredere interesse in het oude Egypte met zijn bijzondere monumenten, kunstvoorwerpen en schrift. Een groeiend aantal Europese reizigers bezocht het land en deed hiervan verslag. Wat echter begon met avonturiers en toeristen leidde via verzamelaars en handelaars uiteindelijk tot serieus onderzoek en tot het ontstaan van Egyptische collecties in diverse Europese musea.

In twee lezingen wordt ingegaan op het ontstaan van belangstelling voor de geschiedenis van het oude Egypte, vanaf het allereerste begin bij de Egyptenaren zelf, via de Klassieken, de Renaissance, de Verlichting en tot in de 20e eeuw. Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende namen uit de beginjaren van de egyptologie wordt een boeiende inkijk gegeven in de periode waarin de grondslagen zijn gelegd van het vak. Wie waren deze mensen? Vaak markante persoonlijkheden, met bijbehorende anekdotes. Hoe hebben zij hun stempel gedrukt op de egyptologie? Welke ontwikkelingen vonden plaats in Europa? En wanneer kunnen we eigenlijk spreken van egyptologie als wetenschap?

Aanmelden

dec
28
vr
Studiedag: Gebelein, de onbekende stad ten zuiden van Thebe @ Leiden, RMO, Leemanszaal
dec 28 @ 10:30 – 16:30

Vincent Oeters MA en Jan Koek

Gebelein speelde een belangrijke rol in de geschiedenis en de religie van Egypte. Verrassend veel objecten in Egyptische museumcollecties komen uit Gebelein.

Doel van deze dag is om Gebelein weer zijn plaats terug te geven in de Egyptische historie.

Nadere informatie volgt.

Aanmelden