Egyptologisch nieuws januari

Berichten verborgen in mummiewindsels

Nieuwe scantechnieken stellen onderzoekers in staat om de papyri te lezen die verwerkt zijn in mummiecartonnages. Door zogenaamde ‘multispectrale imaging’ licht de inkt van de demotische papyri op en zijn ze in principe leesbaar.

Bron: Live Science

Op zoek naar de vrouw van Toetanchamon?

Archeologen zijn onder leiding van Zahi Hawass in de Westelijke Vallei bij Luxor bezig met opgravingen. Gezocht wordt volgens zeggen naar familieleden van Eje, die daar begraven ligt. Er wordt gespeculeerd dat men op zoek zou zijn naar Anchesenamon, de echtgenote van Toetanchamon.

Bron: Live Science

De twee halfbroers

DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de ‘Twee Broers’ in het Manchester Museum daadwerlijk halfbroers zijn. Chnoemnacht en Nachtanch leefden rond 1800 v.Chr. Hun gezamenlijke graf werd begin vorige eeuw door Flinders Petrie en Ernest Mackay gevonden in Deir Rifeh. Ze hadden dezelfde moeder, genaamd Chnoem-aa.

Bron: Archaeology News Network

Oud stukje Edfu

In Tell Edfu is een gebouw opgegraven uit het Oude Rijk, dat gebruikt werd voor administratie. De vondst wordt geassocieerd met de koninklijke expedities en mijnbouw in de Oostelijke woestijn uit de late 5e dynastie.

Bron: University of Chicago

Stèle van Ramses II

In San el-Hagar stuitten archeologen op een stèle van Ramses II uit de 19e dynastie. De site wordt opgeknapt om er een openluchtmuseum van te maken.

Bron: Ahram