Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

jul
14
zo
Studiemiddag Meroë en Sanam @ Mehen, Studiecentrum
jul 14 @ 14:00 – 16:45
Meroë: de vergeten Afrikaanse tegenstander van Rome
door Kathryn. E. Howley
Iedereen kent de glorie van Rome in de eerste eeuw voor Christus en hoe haar keizer Augustus een rijk samenstelde door het veroveren van veel vreemde landen. Niet zo veel mensen weten van de landen die hij niet kon veroveren zoals een koninkrijk in Afrika, Meroë, dat werd geleid door een machtige koningin. Waarom weten wij nu zo weinig over zo’n indrukwekkende civilisatie die de macht van Rome kon weerstaan? Deze lezing zal een introductie geven over de prestaties van de Meroïtische beschaving en uitleggen waarom de Romeinen de kracht van Meroë probeerden te verbergen.
Na de pauze is er de lezing
Nieuwe opgravingen bij de Amon tempel in Sanam, Soedan
door Martin Uildriks
De bekende Nubische koning Taharka regeerde over Egypte en Nubië als één van de “zwarte farao’s” van de Egyptische 25e dynastie in het eerste millennium voor Christus. Hij liet veel indrukwekkende gebouwen door heel zijn dubbele rijk bouwen, inclusief een serie Egyptische tempels in Nubië, gewijd aan de god Amon. In 2018 ging een nieuwe project van start bij de Amontempel in Sanam, de hoofdstad van het Koesjitische rijk, dichtbij de vierde katarakt en de koninklijke monumenten van Gebel Barkal, Koerroe en Noeri. Het project onderzoekt niet alleen de binnenkant van deze tempel maar ook de buitenkant om te ontdekken hoe de lokale Nubische bevolking dacht over dit gebouw in Egyptische stijl op deze belangrijke plek. In deze lezing worden de laatste spannende resultaten van het 2019 seizoen besproken.
Aanmelden

sep
27
vr
Het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw @ Mehen Studiecentrum
sep 27 @ 14:30 – 16:30

Het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw

door Eva Cornelisse MA

Reeds in de tijd van de Grieken en de Romeinen bestond er belangstelling voor de Egyptische beschaving; Homerus’ honderdpoortig Thebe’ is welhaast spreekwoordelijk geworden. Vanaf de Renaissance ontstond langzaamaan een steeds bredere interesse in het oude Egypte met zijn bijzondere monumenten, kunstvoorwerpen en schrift. Een groeiend aantal Europese reizigers bezocht het land en deed hiervan verslag. Wat echter begon met avonturiers en toeristen leidde via verzamelaars en handelaars uiteindelijk tot serieus onderzoek en het ontstaan van Egyptische collecties in diverse Europese musea. Kunnen we al spreken van egyptologie als wetenschap? Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende namen uit de beginjaren van de egyptologie wordt een inkijkje gegeven in de periode waarin de grondslagen van het vak gelegd zijn: het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw.

okt
16
wo
Bericht uit Sakkara: het opgravingsseizoen 2019 Den Haag, Mehen Studiecentrum
okt 16 @ 14:30 – 16:30

Bericht uit Sakkara: het opgravingsseizoen 2019

door Dr. Lara Weiss, veldleider van de Leiden-Turijn missie naar Sakkara

Nadere informatie volgt.

Donateurs van Mehen betalen € 10,= voor deze lezing, anderen € 12,50.

 

 

 

Aanmelden