Laden Evenementen

*** Queen Nefertari: Eternal Egypt

9 oktober 2021 - 16 januari 2022

Foto Egyptisch Museum, Turijn

Onder de naam Koninginnen van de Nijl was deze tentoonstelling te zien in Leiden. Het bijzondere verhaal wordt verteld van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk (circa 1500 – 1000 v.Chr.), zoals Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit het graf  van koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Egyptisch Museum in Turijn.
Het oude Egypte bevond zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari, met daarin haar echte sarcofaag en de bijbehorende giften. Nefertari’s graf werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste van het oude Egypte.

De tentoonstelling stond in 2016/17 in Leiden, en was ook te zien in Monaco, Sint Petersburg (Rusland), Montreal (Canada), Washington DC en Kansas City, staat nu in Gatineau (Canada) en gaat eerst nog naar Fort Worth (VS).

De oorspronkelijke datum was van 21 augustus 2021 t/m 9 januari 2022.

 

Locatie

Portland Art Museum in PORTLAND (Verenigde Staten)
Park Avenue 1219 SW
Portland, OR 97205