Laden Evenementen

*** Queen Nefertari’s Egypt

6 december 2020 - 14 maart 2021

Foto: website Kimbell Art Museum

Onder de naam Koninginnen van de Nijl was deze tentoonstelling te zien in Leiden. Het bijzondere verhaal wordt verteld van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk (circa 1500 – 1000 v.Chr.), zoals Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit het graf  van koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Egyptisch Museum in Turijn.
Het oude Egypte bevond zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor ze gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari, met daarin haar echte sarcofaag en de bijbehorende giften. Nefertari’s graf werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste van het oude Egypte.

De tentoonstelling stond in 2016/17 in Leiden, en was ook te zien in Monaco, Sint Petersburg (Rusland), Montreal (Canada), Washington DC en gaat eerst nog naar Kansas City en Gatineau (Canada). De opening is uitgesteld van 15 november tot 6 december 2020.

 

 

Locatie

Kimbell Art Museum in FORT WORTH (Verenigde Staten)
Camp Bowie Boulevard 3333
Fort Worth, Texas 76107