Laden Evenementen

*** Queens of Egypt

10 april 2020 - 11 november 2020

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk (circa 1500 – 1000 v.Chr.), zoals Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit het graf  van koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Egyptische Museum in Turijn.
Het oude Egypte bevond zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor hen gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari, met daarin haar echte sarcofaag en de bijbehorende giften. Nefertari’s graf werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste van het oude Egypte.

De tentoonstelling stond in 2016/17 in Leiden, en was ook te zien in Monaco, Sint Petersburg (Rusland), Montreal (Canada), Washington DC en Kansas City (november 2019 t/m maart 2020 onder de titel Queen Nefertari: Eternal Egypt). Hierna gaat de tentoonstelling naar Fort Worth (Kansas).

Aankondiging op de website van een uitlenend museum.

Gegevens

Locatie

Canadian Museum of History in GATINEAU (Canada)
Laurier Street 100
Gatineau (Québec), K1A 0M8