Laden Evenementen

*** Queens of Egypt

8 mei 2020 - 12 oktober 2020

Foto © Egyptisch Museum, Turijn

Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk (circa 1500 – 1000 v.Chr.), zoals Nefertari, Hatsjepsoet, Teje en Nefertiti. U ziet ruim driehonderdvijftig topstukken, zoals zeldzame beelden, prachtige juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten uit het graf  van koningin Nefertari, waaronder haar sarcofaag. Het grootste deel van de voorwerpen komt uit de collectie van het Egyptische Museum in Turijn.
Het oude Egypte bevond zich op het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies en soms werden er speciale tempels voor hen gebouwd. Soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.
Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van één van de kamers uit de graftombe van koningin Nefertari, met daarin haar echte sarcofaag en de bijbehorende giften. Nefertari’s graf werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als het mooiste van het oude Egypte.

De tentoonstelling is verschoven van 10 april – 11 november 2020 naar 8 mei t/m 12 oktober 2020. Hij stond in 2016/17 in Leiden, en was ook te zien in Monaco, Sint Petersburg (Rusland), Montreal (Canada), Washington DC en Kansas City. Hierna gaat de tentoonstelling naar Fort Worth (Kansas).

 

Locatie

Canadian Museum of History in GATINEAU (Canada)
Laurier Street 100
Gatineau (Québec), K1A 0M8