Hat-mehit

Hat-mehit was oorspronkelijk de lokale godin van de Mendesgouw, maar al vanaf de 2e dynastie werd zij geleidelijk verdrongen door de ramgod Ba-neb-djedet. Het gouwteken van Mendes bevat gedurende de gehele Egyptische geschiedenis een vis. Grafbijzettingen van vissen in keramische potten zijn op de site in Mendes gevonden. Deze godin speelde geen belangrijke rol in de Egyptische mythologie.
Haar naam “Eerste van de vissen” kan betekenen dat zij aan het hoofd van de vissen staat, maar het kan ook betekenen dat zij de eerste vis in de tijd was, hoewel dat minder waarschijnlijk is.
Zij wordt afgebeeld als een vrouw met op haar hoofd een vis of soms als vis. In Mendes was een heiligdom voor haar, maar zij werd verder niet veel vereerd. Amuletten van de godin verschijnen vanaf de vroege 26e dynastie.
Zij wordt geassocieerd met Hathor (die ook Mehit ‘vloed’ genoemd wordt), Bastet en Isis, door deze verbindingen wordt Hat-mehit een godin van het leven en bescherming.
Er is discussie over de vraag welke vis symbool staat voor Hat-mehit, sommigen denken aan een dolfijn, anderen aan een Nijlbaars en weer anderen aan een meerval.

Foto: Wikipedia