België

Zie ook: Kleine en middelgrote collecties

 

Museum Aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1
2000 ANTWERPEN
Website

Op de 7e verdieping in dit nieuwe museum is een deel van de Egyptische collectie van het Vleeshuis opgenomen, die o.a. bestaat uit de mummie van een onbekende vrouw, de mummiekist van tempeldanseres Nesi-Chonsoe, talrijke stukken uit de Late Tijd, voorwerpen voor de dodencultus en sieraden.

 

Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 BRUSSEL
Website

(Tot 2018 Jubelparkmuseum)

Deze belangrijke Egyptische collectie beslaat een hele etage met voorwerpen uit elke periode. Tot de topstukken behoren de ‘Dame van Brussel’ (ca. 2700 v.Chr.), het graf van Nefer-ir-ten-ef (ca. 2400 v.Chr.), het reliëfportret van koningin Teje (ca. 1375 v.Chr.) en het mooie dodenboek van de beeldhouwer Nefer-renpet (ca. 1300-1250 v.Chr.).
Er zijn vier thema’s: mummies, grafmonumenten, hiërogliefen en goden. Tal van voorwerpen stammen uit opgravingen, onder meer uit El Kab waar het museum al 75 jaar opgravingen verricht. Het graf van tuinier Nacht (TT161) is gereconstrueerd aan de hand van kleurige tekeningen uit de 19e eeuw.
De online catalogus geeft voor de Egypte collectie ruim 12.000 voorwerpen.
Afwisselend zijn secties GESLOTEN voor renovatie.

 

Musée Royal de Mariemont
Chaussée de Mariemont 100
7140 MORLANWELZ
Website

De collectie heeft als bedoeling een zo breed mogelijk beeld te geven van de Egyptische maatschappij, haar geloof en haar begrafenisriten. Bekend is een kolossaal beeld van een Ptolemaeïsche koningin. Verder zijn er o.a. een mummiekist, beelden en beeldjes, keramiek en voorwerpen voor de dodencultus.
Na de verbouwing in 2013/14 is dit de grootste verzameling van Wallonië en de op een na grootste van België. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een aantal voorwerpen langdurig uitgeleend, waaronder de mummie van Hor.