Egypte

Foto Wikipedia

Nubisch Museum
el Fanadek Street
81111 ASWAN
Wikipedia

1500 prachtige voorwerpen worden tentoongesteld, die in veiligheid zijn gebracht in de Unescocampagne bij het ontstaan van het Nasserstuwmeer. Van de predynastieke tot in de islamitische tijd en een collectie rotstekeningen. Er is ook een etnologische afdeling met levensgrote poppen die het dorpsleven uitbeelden. Hoogtepunten zijn o.a. granieten koppen van de Koesjitische koningen Taharka en Sjebitko, beelden van Ramses II en de Koesjitische Godsgemalin van Amon in Thebe, Amenirdis.

 

foto facebookpagina NMEC

Nationaal Museum van de Egyptische Civilisatie
Ain Elsira – El Foestat, CAÏRO
website

Begin 2017 opende de eerste zaal van het museum met een overzicht van het ambachtswerk door de millennia heen: hout, aardewerk, schrift en sieraden uit de Oud-Egyptische, Koptische en islamitische perioden.  De volgende zalen zullen gaan over de Nijl (overstromingen, schepen, communicatie tussen de landsdelen, Osiris, Hapi, liederen, schoonhouden), schrijven (talen, Koptisch als de laatste fase van het Oud-Egyptisch), mummificering (met  22 koninklijke mummies uit de 17e, 18e, 19e en 20e dynastie, plus 17 koninklijke mummiekisten) en conservering (met laboratoria voor organische en anorganische materialen, paleobiologie, aardewerk, röntgen, C14 en microbiologie). Deze zalen gaan misschien in 2021 open.

 

Foto wikipedia

Egyptisch Museum
Midan El Tahrir
11557 CAÏRO
website

“De mooiste rommelkamer ter wereld.”
Het museum bezit 120.000 voorwerpen, o.a. uit de graven van koningen en hun familie uit het Middenrijk in Dashoer en de inhoud van de koningsgraven van Djehoetimes (Thoetmosis) III en IV, Amenhotep III, Horemheb en het graf van Joeja en Toeja. Bovendien worden 1700 van de meer dan 3500 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon tentoongesteld.

N.B. Volgens de planning (voorjaar 2019) wordt eind 2020 het Grand Egyptian Museum bij de piramiden geopend met alle voorwerpen uit het graf van Toetanchamon; deze zijn al daarheen gebracht voor conservering en ter voorbereiding op de nieuwe presentatie. In plaats hiervan is er meer aandacht voor zijn overgrootouders Joeja en Toeja, stukken uit San Al-Hagar en uit het buitenland gerepatrieerde voorwerpen.

 

Foto website Egypt Today

Grand Egyptian Museum
Alexandria Road, CAIRO
Wikipedia

In mei 2019 is bekend gemaakt dat in het laatste kwartaal van 2020 eindelijk het gigantische museum bij de piramiden open zal gaan. Alle 5.398 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon worden getoond (minus zo’n 150 die sinds 2018 tien wereldsteden bezoeken, waaronder Parijs en Londen). Daarnaast wordt de grafuitrusting getoond van koningin Hetepheres (de moeder van Choefoe/Cheops), van Joeja en Toeja (de grootouders van Achnaton) en de schat uit Tanis van de farao’s Psoesennes en Sjesjonk. Ook de beide zonneboten van Choefoe worden hier opgesteld, evenals  tienduizenden prachtige voorwerpen, in chronologische volgorde.

 

Foto Wikipedia

Koptisch Museum
Sharia Mari Girgis
CAÏRO
website

Grootste collectie Koptische voorwerpen en kunstvoorwerpen. Koptische monumenten tonen een rijke mengeling van Egyptische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tradities. 15.000 voorwerpen van steen, hout, metaal, textiel en ook manuscripten illustreren de belangrijke rol die de Kopten hadden in het vroege Christendom en in het ontstaan van kloosters. En de rol die zij nu nog spelen als 10% van de bevolking.

 

Foto Wikipedia

Luxor Museum
Corniche El-Nil
LUXOR
Wikipedia

Schitterend museum met vondsten uit het oude Thebe, zoals het Dal der Koningen en de Karnaktempel. Een van de vele hoogtepunten is de uit 283 zandstenen blokken gereconstrueerde wand met voorstellingen uit de Amarnatijd, die zijn gevonden in de 9e pyloon van Karnak. De in 1989 in de Luxortempel gevonden konings- en godenbeelden staan in aparte zalen. Een nieuwe vleugel is gewijd aan het Nieuwe Rijk (ca. 1550-1070), met twee koninklijke mummies.
Sinds 2019 staat de sarcofaag van regerend koningin Ta-weseret (of Taoesert, 19e dynastie, ca. 1199 – 1193 v.Chr.) hier opgesteld en is er een langlopende tentoonstelling over de opgravingen in de necropool van Zuid-Asasif.

 

Foto van Hurghada Museum Facebook

Hurghada Museum
Airport Road, Mubarak 6,
HURGHADA
website

Uit de hele Egyptische geschiedenis zijn 1.791 voorwerpen te zien. Ze komen onder andere uit de steengroeven van Wadi Hammamat en Wadi Gasoes (met zijn herontdekte haven), de Romeinse steden in Safaga en Goena en Koptische kloosters.
Het thema van het museum is “Schoonheid en Luxe”, met objecten die het huiselijk comfort belichamen, en schoonheidsmiddelen zoals pruiken, zalven, parfums en sieraden. Ook gaat het over sporten zoals de jacht en visvangst, en muziekinstrumenten en dansscènes. Zo zijn er modellen die tonen hoe de oude Egyptenaren parfum maakten en hun graven versierden.
De buste van koningin Merit-Amon, dochter en Grote Koninklijke Echtgenote van Ramses II (foto) is een van de hoogtepunten.

 

Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden

Sohag Nationaal Museum
SOHAG

34 jaar nadat de eerste steen was gelegd, is in 2018 het Sohag Nationaal Museum geopend. Het is een fraai museum geworden, met ongeveer 1000 voorwerpen. De meeste  objecten zijn gevonden in de omgeving, met name in Abydos, de oude cultusplaats voor Osiris, en Achmim, dat vooral bekend is door zijn vroege Koptische cultuur met textielindustrie.
In Abydos leefden de koningen van de vroegste dynastieën; daarom is de eerste afdeling gewijd aan het koningschap. Het belangrijkste object hier is een kolossaal beeld van Ramses II, die ook een tempel in Abydos bouwde;  uit de koningsgraven van de vroegste tijden liggen er wapens en ivoren plaatjes. De tweede afdeling portretteert het gezinsleven, met als centraal punt een beeld van een Oudegyptisch echtpaar dat de familie-eenheid symboliseert.  Hier zijn kleding, speelgoed, cosmetica en huwelijkscontracten te bekijken. De derde sectie is gewijd aan koken en keuken, met recepten, keukeninventaris en offertafels. In de godsdienstafdeling staat een Ottomaanse kopie van de koran centraal, maar er zijn ook magische poppen uit o.a. de faraonische tijd.
De belangrijkste voorwerpen zijn een beeld uit de zesde dynastie van legeraanvoerder Weni, reliëfs van Seti I en een beeld van zijn zoon Ramses II.

 

Tanta Museum
Sharia Mustafa Al Guindi, TANTA (Gharbiya Governorate, Delta)

Het museum is in 2019 heropend, na 19 jaar gesloten te zijn geweest. Van de 8.579 voorwerpen worden er 2500 tentoongesteld, naast 1200 munten.
Op de eerste verdieping treffen we in verscheidene vitrines vondsten uit de omgeving aan: Behbeit el-Hagar (de granieten tempel van Isis in de delta), Tanis (San el-Hagar), Tell Basta, Boeto (Tell el-Fara’in) en Saïs (Sa el-Hagar), o.a. een prachtige basalten torso van een farao uit de 29e dynastie, reliëffragmenten, een knielbeeld van Psamtik, veel vaatwerk, bronzen en tanagrabeeldjes.
De tweede verdieping is algemener van aard, er is o.a. een kast met vroeg-dynastiek vaatwerk, een grafuitrusting uit het Middenrijk, bootmodellen, offertafels, veel voorwerpen uit de Grieks-Romeinse tijd, maar ook enkele vitrines met islamitische en koptische kunst en gebruiksvoorwerpen. Langs de muren grote informatieborden, maar bij de objecten zelf weinig of zeer summiere informatie.