Hongarije

Museum of Fine Arts
Dózsa György út 41
1146 BOEDAPEST
Website

In 2018 heropende afdeling met 500 (van de 4000) voorwerpen volgens thema’s.
• Zaal 1 De mensen. Rechts van de ingang een vitrine voor halfjaarlijkse wisseltentoonstellingen, links staat informatie over de opgravingen in Thebe sinds 1983. De thema’s in deze zaal zijn: schepping, farao, gebeeldhouwde portretten, schrift, vaatwerk, dagelijks leven en magie in het dagelijks leven. De zaal wordt afgesloten met een vitrine over de communicatie van de levenden met goden en overledenen (stèles en een voorouderbeeld).
• Zaal 2 De goden. Bij de ingang staat een stèle waarop de koning offert aan een god. Rechts daarvan reliëfs van een tempelmuur; links zijn nissen met beelden van goden met mensen- en dierenhoofden. De thema’s hier zijn rituele werktuigen, de tempel en grafgiften, valkgoden, en de Osiriscultus.
• Zaal 3 De doden. Twee mummies, verschillende mummiekisten en grafuitrustingen beschrijven de thema’s reis naar het hiernamaals, Anubis, hartscarabeeën, sjabti’s en canopenkisten, dierenmummies, en mummieversieringen. Hoogtepunt is de nieuwe aanwinst: een groot muurreliëf uit het graf van voorleespriester Haoe-nefer in Sakkara (6e dynastie, ca. 2.200 v.Chr.).
De nieuwe magazijnen zullen zo nu en dan worden geopend voor rondleidingen door de museumegyptologen.

Online catalogus (Hongaars en Engels) met meer dan 700 voorwerpen.