Ierland

National Museum of Ireland
Kildare Street
DUBLIN
Website

3000 voorwerpen in totaal. Er zijn vijf thema’s: het Nijldal, schrift en kunst, goden en tempels, mummificering en het graf, na de farao’s. Getoond worden o.a. een roodgranieten offertafel van Senwosret III en een bootmodel met roeiers en een bewapende soldaat (Middenrijk), sieraden van goud en halfedelstenen, kohlvaasjes, spiegels en scheermessen. Fraai is de mummiekist met de mummie van mw. Tenet-di-neboe uit Thebe; ook zijn er mummies uit de Romeinse tijd (met Fajoemportret) en van ibissen en katten. Zeldzaam is een houten beeld van een knielende man (26e dynastie).

 

Kleine en middelgrote collecties

* CORK: Boole Library
University College Cork, University College Cork, College Road, Cork
In depot 275 voorwerpen (o.a. canopenvazen, offertafel, beeldjes, glaswerk en vazen). In 2011 ontstond een controverse met Egypte over de mummie in een prachtige kist die onder de vloer van een collegezaal was gevonden, maar de universiteit heeft de rechtmatige herkomst kunnen aantonen.

* DUBLIN: Chester Beatty Library
Dublin Castle
Papyri, vanaf 1800 v.Chr. Met Dodenboeken, zoals van mw. Neskons (ca. 300 v.Chr.) en één van de twee exemplaren van het Boek van het Ademen dat toebehoorde aan Chons-djehoeti. De papyrus Chester Beatty I, uit de 20e dynastie, bevat vrijwel alle liefdesliederen.

* DUBLIN: The Classical Museum
University College Dublin, Room K216, John Henry Newman Building, Belfield
Studiecollectie in vitrine met o.a. sjabti’s, mummiewindsel en papyri.

* DUBLIN: Weingreen Museum of Biblical Antiquities
Trinity College, Faculty of Arts, Humanities and Social Sciences, Arts Building, College Green
De kleine verzameling bevat o.a. een faience kralenjurk. Over de dames (priesteressen) die dit soort jurken droegen, wordt veel gespeculeerd. Te bezichtigen OP AANVRAAG.

* LIMERICK: Hunt Museum
The Custom House, Rutland Street
De online database geeft een mannenkop, amulet, stenen vaas, beeldje van een man en een kohlpotje.

* THE NEALE (Mayo): piramide
R334
De trappenpiramide met tien treden is gebouwd in 1750 als gedenkteken. Opvallend is dat dit is gebeurd ruim voor de Egyptische veldtocht van Napoleon (1798), die de grote golf aan egyptomanie veroorzaakte.