Rusland

Poesjkinmuseum
ul. Volkhonka 12
121019 MOSKOU
Website

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het museum zijn in 2012 de zalen Egypte en Nabije Oosten heringericht. De collectie bevat duizenden voorwerpen van het vierde millennium v.Chr. tot de eerste eeuwen na Chr. Tentoongesteld worden o.a. houten mummiekisten, stenen sarcofagen, beelden, reliëfs, gebruiksvoorwerpen en grafgiften, mensen- en dierenmummies, Fajoemportretten, papyri, vazen, sieraden en amuletten.
Bijzonder zijn een masker van Pepi II (Oude Rijk) en een beeld van Amenemhat III (Middenrijk). Het Nieuwe Rijk wordt belicht met muurschilderingen uit Amarna en ebbenhouten beelden van de priester Amenhotep en zijn vrouw priesteres Rannai, uit de tijd van Hatsjepsoet. De Late Tijd is o.a. vertegenwoordigd met een granieten beeld van een koningin. Topstukken zoals de kop van Senwosret II, de zalflepel met een zwemmend meisje en Amarnavoorwerpen kunnen nu van dichtbij worden bekeken. Naast de chronologische presentatie zijn er vitrines over godsdienst, begrafenisgebruiken en een mummie met grafgiften.

 

Hermitage
2, Dvortsovaya Ploshchad
190000 SINT PETERSBURG
Website

Een van de grootste collecties in Rusland, die het hele spectrum van de Egyptische kunst omvat, van het 4e millennium v.Chr. tot de 6e eeuw na Chr. Uit het Oude Rijk staan o.a. opgesteld delen van edelengraven, een canonieke scène van een rituele maaltijd en een beeldengroep van Wedj-anch-djes en zijn vrouw. Het Middenrijk wordt vertegenwoordigd door grafgiften (stèles en beeldjes), het beeld van Amenemhat III (2100 v.Chr.) en de papyrus met het verhaal van de Schipbreukeling. Een Sechmetbeeld en bronzen, houten, faience en glazen cultusvoorwerpen tonen het Nieuwe Rijk. Er is een bronzen beeldje van koning Taharka uit de 25e (Nubische) dynastie. Een beeld van koningin Arsinoë II en Fajoemportretten zijn hoogtepunten uit de Ptolemaeïsche en Romeinse Tijd. Het museum bezit 5.500 voorwerpen uit de Koptische tijd.