Spanje

Zie ook: Kleine en middelgrote collecties

Egyptisch Museum
Carrer de València 284
08007 BARCELONA
Website

Rond de 1000 voorwerpen, van de predynastieke tot de Romeinse tijd. Er zijn tien ‘sferen’: de farao, bestuur en hoge ambtenaren, sieraden, aardewerk, cosmetica en erotiek, mummificatie, het graf, de grafkapel, de tempelcultus en goden.
Belangrijke stukken zijn een Achnatonreliëf, een beeld van Ramses III, kop van Nectanebo I, sjabti van de Nubische koning Senkamanisken, offerscène van Cleopatra VII, kartonnage mummiekisten uit de 22e dynastie en uit de 1e-2e eeuw na Chr., een mummiekist voor een kind, een sarcofaag uit het Middenrijk, mummies, de kapel van Ini uit de 6e dynastie, stèles en godenbeeldjes.
Het museum is eigendom van verzamelaar Jordi Clos, die in zijn hotels delen van zijn collecties toont. De Egyptische collecties uit Parijs en Madrid zijn in 2015 teruggekeerd.

 

Nationaal Archeologisch Museum
Calle Serrano 13
28001 MADRID
Website

De Egyptische collectie bestaat uit onder meer een aantal mummiekisten en mummies, mummiemaskers en canopenvazen, waaronder de canopenvaas van een heilige Mnevis-stier uit de 26e dynastie. Vier mummies zijn in 2016 gescand. Een van de mummies is van Nes-pa-medoe, een Imhotep-priester uit de Ptolemaeïsche tijd, die de arts van Ptolemaeus II zou zijn geweest. Uit graven komen verder enkele schijndeuren, reliëfs, een offertafel met Meroïtische inscriptie, grafkegels, stèles, een modelboot en sjabti’s, waaronder een van farao Pinodjem II.
Er zijn een granieten standbeeld en een knielbeeld van Nectanebo I, het standbeeld van een jonge Ptolemaeïsche koning, een hurkbeeld van Harsomtoes-em-hat, een bronzen beeld van een Ptolemaeïsche vrouw en verschillende godenbeelden. Verder een magisch mes, schminktabletten, sieraden, vazen en amuletten.
Het museum is in 2014 heropend na een grondige renovatie.

 

Museu de Montserrat
Abadia de Montserrat, Plaça de Santa Maria s/n
08199 MONTSERRAT (Catalonië)
Website

(v/h Museo del Oriente Biblico de Montserrat)
Fraaie collectie met honderden voorwerpen, waaronder een diorieten koningskop, een reliëf met een koninginnekop, een modelbootje met bemanning, een kleurig beschilderd houten paneel van de Amonzangeres Ta-mioe, mummiekisten en -maskers, een houten Osiris van een halve meter hoog en Koptisch textiel. Het populairst is de mummie van een 25-jarige vrouw uit de 3e eeuw v.Chr.
De abdij beheert ook honderden papyri.