Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

aug
1
wo
Zomercursus: Het Dal der Koningen @ Utrecht
aug 1 – aug 3 hele dag

Woensdag 1 augustus
13.30 – 15.00 uur
Geschiedenis van en inleiding op het Dal der Koningen
Huib van Verseveld

15.30 – 17.00 uur
Het graf van Djehoetimes III en Amonhotep II met het Amdoeat
Jan Koek

Donderdag 2 augustus
09.30 – 10.30 uur
Het graf KV 40 en KV 64: Opgravingen van het Kings’ Valley Project door de Universiteit van Bazel
Jan Koek

11.00 – 12.30 uur
De arbeiders van het Dal der Koningen
Nicky van de Beek MA

13.30 – 15.00 uur
Het graf van Ramses VI en Ramses IX met het Poortenboek, het Holenboek en het Boek van de Aarde
Jan Koek

15.30 – 17.00 uur
Het graf van Ramses VI en Ramses IX (vervolg).                                                                                     Het graf van Ramses VI is een van de best bewaard gebleven graven en heeft een grote verscheidenheid aan hiernamaalsboeken.

Vrijdag 3 augustus
13.30 – 15.00 uur
Het graf van Ramses IV met het Noetboek en het Boek van de Nacht
Jan Koek

15.30 – 17.00 uur
Het graf van Horemheb
Jan Koek

Aanmelden

sep
14
vr
Een buitenlander onder de goden: Resjep in het Oude Egypte @ Den Haag, Mehen Studiecentrum
sep 14 @ 14:30 – 16:30

Jolieke van ’t Hoff

Het Nieuwe Rijk wordt vaak gezien als het hoogtepunt van het Egyptische Rijk; niet alleen vanwege de prachtige materiële cultuur die we uit deze tijd hebben, maar ook door de ontwikkelingen op sociaal-economisch en religieus gebied. Een van de religieuze ontwikkelingen was de opkomst van verschillende buitenlandse goden die opgenomen werden in het Egyptische pantheon. Onder deze goden valt Resjep, een Syro-Kanaänitische god die geassocieerd lijkt te worden met oorlogsvoering en genezing. De vraag die direct naar voren komt is: ‘Hoe komt de god Resjep in Egypte terecht en in hoeverre verschilt de Egyptische Resjep van de Syro-Kanaänitische versie?’ Om deze vraag te kunnen beantwoorden zullen we onder andere onderzoeken wat de religieuze rol en betekenis van de god Resjep was in Egypte. Hoe komt het vereren van de god tot uiting en welke ontwikkelingen heeft deze doorgemaakt?

Er zal voornamelijk gekeken worden naar iconografisch en tekstueel bronnenmateriaal. De titulatuur van Resjep is hierbij een belangrijk element aangezien de titels op zijn functies en eventuele relaties met andere goden kunnen wijzen. Tevens zou de inhoud van de stèles ons iets kunnen vertellen over de invulling van zijn cultus. De lezing is opgedeeld in twee delen: in het eerste deel van de lezing zullen we de Levantijnse oorsprong van Resjep bekijken, waarna we ons in de tweede helft zullen focussen op zijn cultus in Egypte.

Aanmelden

okt
10
wo
Studiemiddag: De geschiedenis van de Egyptologie @ Mehen Studiecentrum, Den Haag
okt 10 @ 13:00 – 16:30

Eva Cornelisse MA

Reeds in de tijd van de Grieken en de Romeinen bestond er belangstelling voor de Egyptische beschaving: Homerus’ ‘honderd-poortig Thebe’ is welhaast spreekwoordelijk geworden. Vanaf de Renaissance ontstond langzaamaan een steeds bredere interesse in het oude Egypte met zijn bijzondere monumenten, kunstvoorwerpen en schrift. Een groeiend aantal Europese reizigers bezocht het land en deed hiervan verslag. Wat echter begon met avonturiers en toeristen leidde via verzamelaars en handelaars uiteindelijk tot serieus onderzoek en tot het ontstaan van Egyptische collecties in diverse Europese musea.

In twee lezingen wordt ingegaan op het ontstaan van belangstelling voor de geschiedenis van het oude Egypte, vanaf het allereerste begin bij de Egyptenaren zelf, via de Klassieken, de Renaissance, de Verlichting en tot in de 20e eeuw. Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende namen uit de beginjaren van de egyptologie wordt een boeiende inkijk gegeven in de periode waarin de grondslagen zijn gelegd van het vak. Wie waren deze mensen? Vaak markante persoonlijkheden, met bijbehorende anekdotes. Hoe hebben zij hun stempel gedrukt op de egyptologie? Welke ontwikkelingen vonden plaats in Europa? En wanneer kunnen we eigenlijk spreken van egyptologie als wetenschap?

Aanmelden

okt
25
do
Fajoem & cruise over het Nassermeer @ Egypte
okt 25 – nov 8 hele dag

25 oktober t/m 8 november 2018
Cairo, Fajoem, cruise over het Nassermeer, Aswan, Cairo. Deze reis is vol geboekt!

Lahoen

Dag 1: Vlucht Amsterdam – Cairo

Dag 2: Omgeving Aboesir
Bezoek aan de piramiden van Zawejet el Arjan en Aboe Roasj en Aboesir

Dag 3: Van Cairo naar de Fajoem
Bezoek aan de piramiden van Lisjt, Hawara en Lahoen

Dag 4: Fajoem: bezoek aan de tempel van Medinet Madi, Heracleopolis (Ehnassya el Medina) en Tebtynis

Tebtynis

Dag 5: Fajoem: de tempel Qasr Karoen en de watervallen van Wadi el Rayan
Indien de situatie het toelaat, mogelijk een bezoek aan Wadi el Hitan (de walvisvallei)

Dag 6: Fajoem: bezoek aan Biahmoe, piramide van Seila en Kom el Atl

Dag 7: Van Fajoem naar Cairo met onderweg bezoek aan Dimeh, Qasr el Sagha en Karanis

Aboe Simbel

Dag 8: Cairo – Aboe Simbel
Aansluitend cruise over Nassermeer, 1e overnachting aan boord bij Aboe Simbel

Dag 9 en 10: Cruise Nassermeer
Bezoek aan Derr, Amada, graf van Pennoet
Bezoek aan Wadi es Seboea, Dakke en Maharakka

Dag 11: Aankomst in Aswan met bezoek aan tempel van Kalabsja
Bezoek aan Seheleiland
Overnachting in Aswan

Aswan

Dag 12: Aswan: graven Qoebet el Hawa en tempel van Philae

Dag 13: Vlucht Aswan naar Cairo
Bezoek aan Sakkara Noord en Memphis

Dag 14: Tweede bezoek aan Sakkara (Zuid) met de piramiden van Pepi I en Pepi II, piramide van Djedkara-Asosi en Mastaba Faraoen

Dag 15: Vlucht Cairo – Amsterdam

De organisatie doet haar uiterste best om alle genoemde plaatsen te bezoeken, maar kan op dit moment niet garanderen dat alle plaatsen bezocht kunnen worden. Dit is namelijk mede afhankelijk van de toestemming van de politie op het moment dat wij er zijn.

Reissom zal € 1.935,= bedragen voor donateurs van Mehen en € 2.035,= voor niet donateurs. Eenpersoonskamertoeslag € 510,=.

Inbegrepen:
– vluchten volgens programma, inclusief belastingen
– transfers van en naar vliegveld
– hotels op basis van logies en ontbijt, in de Fajoem op basis van halfpension
– cruise over Nassermeer met volpension (3 nachten)
– vervoer per bus volgens programma
– entreegelden
– reisbegeleiding door Jan Koek

Niet inbegrepen:
– visa
– overige maaltijden, drankjes etc.
– fooien en privé-uitgaven
– facultatieve excursies
– eventuele verhogingen van entreegelden
– verzekeringen

Interesse in deze reis?

nov
21
wo
De typologie van vroeg Ramessidische graven in Sakkara: het materiaal van Hormin in context @ Mehen Studiecentrum, Den Haag
nov 21 @ 14:30

Fania Kruijf MA

De al ontdekte vroeg Ramessidische graven in Sakkara hebben een andere opbouw en een ander decoratie schema dan de graven uit de achttiende dynastie. Een typologie van deze graven bestond echter nog niet. Hormin was als “Opzichter van de Harem” onder Seti I en Ramses II enorm succesvol. De kwaliteit van het materiaal uit Hormin’s verloren graf, nu te bewonderen in meerdere musea over de wereld, duidt op een prachtig graf dat qua rijkdom wellicht te vergelijken valt met overdadige graven zoals wij die van onder meer Horemheb kennen. Dit materiaal zal aan de hand van de typologie in context worden geplaatst om zo meer over Hormin en zijn verloren graf te weten te komen.

Aanmelden

dec
28
vr
Studiedag: Gebelein, de onbekende stad ten zuiden van Thebe @ Leiden, RMO, Leemanszaal
dec 28 @ 10:30 – 16:30

Vincent Oeters MA en Jan Koek

Gebelein speelde een belangrijke rol in de geschiedenis en de religie van Egypte. Verrassend veel objecten in Egyptische museumcollecties komen uit Gebelein.

Doel van deze dag is om Gebelein weer zijn plaats terug te geven in de Egyptische historie.

Nadere informatie volgt.

Aanmelden

jan
9
wo
Muziek in de oudheid @ Leiden, RMO
jan 9 @ 14:30 – 16:30

Drs. Diana de Wild

Een bijna geheel verloren kunst: de muziek van de oudheid. Hoewel geleerden er inmiddels in geslaagd zijn om de melodie van een aantal liederen uit de oudheid te reconstrueren, is er nog steeds maar weinig muziek uit de oudheid bekend. In deze lezing gaan we als een detective op zoek naar sporen van muziek uit de oudheid: we bekijken afbeeldingen van musici en dansers, we lezen liederen uit de oudheid en bestuderen de muziekinstrumenten die archeologen gevonden hebben. De nadruk zal liggen op de muziek van het oude Egypte, Griekenland en Rome, maar er wordt ook een uitstapje gemaakt naar Mesopotamië.

Wees, zolang je leeft, het zonnetje, treur niet teveel. Het leven duurt immers kort, de tijd eist zijn tol op. (Grieks liedje op een grafsteen uit de 1e eeuw n.Chr.).

 

jan
23
wo
Herrie in het hiernamaals. Geluiden in het dodenrijk @ RMO, Leemanszaal
jan 23 @ 14:00

Jan Koek

Het blijkt dat geluid voor de oude Egyptenaren onontbeerlijk is om de wereld te scheppen en in stand te houden (wedergeboorte). In het 8e uur van het Amdoeat (“Dat wat in het hiernamaals is”) worden tien holen beschreven met elk hun eigen geluid. Na bespreking van alle holen zal duidelijk worden dat ook deze geluiden het scheppingsproces bevorderen.

Aanmelden

feb
22
vr
Op ontdekkingsreis naar Poent @ Den Haag, Mehen Studiecentrum
feb 22 @ 14:30 – 16:30

Yvonne Buskens

Poent, een land dat vooral bekend is vanwege de mooie reliëfs in de tempel van Hatsjepsoet (Deir el-Bahari) die de Egyptische expedities naar dit gebied afbeelden. Poent wordt vaak als mysterieus bestempeld: in de aan ons overgeleverde bronnen is namelijk geen “Van A naar B “ routebeschrijving teruggevonden wat het bepalen van de exacte locatie bemoeilijkt. Koningin Hatsjepsoet was niet de eerste en ook niet de enige heerser van het oude Egypte die handel dreef met Poent. Reliëfs afkomstig van de tempel van Sahoera in Aboesir bijvoorbeeld tonen aan dat al in het Oude Rijk contacten waren met Poent en zijn inwoners. Maar er zijn ook talrijke bronnen van het Middenrijk, Nieuwe Rijke en Late Tijd bekend.
Aan de hand van tekstueel en archeologische bronnenmateriaal, meer dan alleen de afbeeldingen van Deir el Bahri, wordt u meegenomen op een ontdekkingsreis naar Poent. Er wordt stilgestaan waarom de koningen handelden met Poent en welke producten er werden verhandeld, dit geldt zowel voor Poent als ook voor Egypte. Naast de verhandelde producten geven de beschikbare afbeeldingen c.q. schriftelijke bronnen over de flora, fauna en inwoners van Poent ook aanwijzingen waar Poent mogelijk zou hebben kunnen gelegen op de wereldkaart. Een zeer interessant deel van de lezing gaat over hoe de Egyptenaren afreisden naar Poent, niet alleen qua (mogelijke) route maar ook qua omvang (logistieke organisatie) en wat er onderweg allemaal gebeurde. Vooral Middenrijkse bronnen afkomstig van archeologische opgravingen aan de Rode Zee bieden ons hiervoor veel nuttige informatie.

mrt
20
wo
Volksgeloof in Assioet tijdens het Nieuwe Rijk. De Salakhana-stèles @ RMO, Leemanszaal
mrt 20 @ 14:00

Jan Koek

In 1922 werden door G. Wainwright ruim 500 stèles gevonden in het graf van Djefai-Hapy III, nomarch van Assioet tijdens de 12e dynastie. Gedurende het Nieuwe Rijk werden deze stèles en andere objecten, zoals kleine beeldjes, in dit graf geplaatst. Het graf staat bekend als het Salakhana graf. Aan de hand van een aantal van deze stèles zal een beeld gegeven worden van het volksgeloof in Assioet.

Aanmelden