Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

nov
21
wo
De Nieuwerijks graven van Sakkara: het verloren graf van Hormin (LS 29) @ Mehen Studiecentrum, Den Haag
nov 21 @ 14:30

Fania Kruijf MA

De al ontdekte vroeg Ramessidische graven in Sakkara hebben een andere opbouw en een ander decoratie schema dan de graven uit de achttiende dynastie. Een typologie van deze graven bestond echter nog niet. Hormin was als “Opzichter van de Harem” onder Seti I en Ramses II enorm succesvol. De kwaliteit van het materiaal uit Hormin’s verloren graf, nu te bewonderen in meerdere musea over de wereld, duidt op een prachtig graf dat qua rijkdom wellicht te vergelijken valt met overdadige graven zoals wij die van onder meer Horemheb kennen. Dit materiaal zal aan de hand van de typologie in context worden geplaatst om zo meer over Hormin en zijn verloren graf te weten te komen.

Aanmelden

nov
29
do
Leesgroep hiërogliefen @ Oranjekapel
nov 29 @ 19:15 – 21:15

De grensstèle van Achnaton zal worden gelezen, daarna zal een tekst in overleg worden gekozen.

Aanmelden

dec
13
do
Leesgroep hiërogliefen @ Oranjekapel
dec 13 @ 19:15 – 21:15

De grensstèle van Achnaton zal worden gelezen, daarna zal een tekst in overleg worden gekozen.

Aanmelden

dec
28
vr
Studiedag: Gebelein, de onbekende stad ten zuiden van Thebe @ Leiden, RMO, Leemanszaal
dec 28 @ 10:30 – 16:30

Vincent Oeters MA en Jan Koek

Ongeveer 28 km ten zuidwesten van Luxor ligt de archeologische site Gebelein op de westoever van de Nijl. Zowel de moderne Arabische naam el-Gebelein (‘de twee bergen’), als de oud-Egyptische naam Inerty (‘de twee stenen’), verwijzen naar twee prominente heuvels op de site. Gebelein speelde een belangrijke rol in de geschiedenis en de religie van Egypte. Verrassend veel objecten in Egyptische museumcollecties komen uit Gebelein. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele goed bewaarde natuurlijke mummies gevonden waarvan de bekendste de zogenaamde ‘Gebelein man’ is daterend uit de Naqada II periode (nu bewaard in het British Museum). Ondanks deze belangrijke vondsten is er over de site zelf erg weinig bekend. Helaas wordt Gebelein tegenwoordig op grote schaal bedreigd door menselijke activiteiten en is dringende aandacht vereist. Daarom is in 2014 een nieuw archeologisch onderzoek gestart door een internationaal team van de Polish Centre of the Mediterranean Archaeology (Universiteit van Warschau), het zogenaamde Gebelein Archaeological Project, waar Vincent Oeters MA aan verbonden is. Doel van deze dag is om Gebelein weer zijn plaats terug te geven in de Egyptische historie.

Voorlopig programma

10.30 – 11.30 uur: Inleiding over Gebelein in de Egyptische geschiedenis (Jan Koek)

11.30 – 12.30 uur: Een overzicht van oud en recent archeologisch onderzoek (Vincent Oeters)

12.30 – 13.30 uur: Pauze

13.30 – 14.30 uur: De graven uit het Oude Rijk (Jan Koek)

14.30 – 15.30 uur: Het graf van Iti en Neferoe uit de 1e Tussentijd (Jan Koek)

15.30 – 16.00 uur: Pauze

16.00 – 16.45 uur: De kapel van ‘Hathor van Gebelein’ (Vincent Oeters)

 

Aanmelden

jan
9
wo
Muziek in de oudheid @ Leiden, RMO
jan 9 @ 14:30 – 16:30

Drs. Diana de Wild

Een bijna geheel verloren kunst: de muziek van de oudheid. Hoewel geleerden er inmiddels in geslaagd zijn om de melodie van een aantal liederen uit de oudheid te reconstrueren, is er nog steeds maar weinig muziek uit de oudheid bekend. In deze lezing gaan we als een detective op zoek naar sporen van muziek uit de oudheid: we bekijken afbeeldingen van musici en dansers, we lezen liederen uit de oudheid en bestuderen de muziekinstrumenten die archeologen gevonden hebben. De nadruk zal liggen op de muziek van het oude Egypte, Griekenland en Rome, maar er wordt ook een uitstapje gemaakt naar Mesopotamië.

Wees, zolang je leeft, het zonnetje, treur niet teveel. Het leven duurt immers kort, de tijd eist zijn tol op. (Grieks liedje op een grafsteen uit de 1e eeuw n.Chr.).

Aanmelden

jan
23
wo
Herrie in het hiernamaals. Geluiden in het dodenrijk @ RMO, Leemanszaal
jan 23 @ 14:00

Jan Koek

Het blijkt dat geluid voor de oude Egyptenaren onontbeerlijk is om de wereld te scheppen en in stand te houden (wedergeboorte). In het 8e uur van het Amdoeat (“Dat wat in het hiernamaals is”) worden tien holen beschreven met elk hun eigen geluid. Na bespreking van alle holen zal duidelijk worden dat ook deze geluiden het scheppingsproces bevorderen.

Aanmelden

feb
22
vr
Op ontdekkingsreis naar Poent @ Den Haag, Mehen Studiecentrum
feb 22 @ 14:30 – 16:30

Yvonne Buskens

Poent, een land dat vooral bekend is vanwege de mooie reliëfs in de tempel van Hatsjepsoet (Deir el-Bahari) die de Egyptische expedities naar dit gebied afbeelden. Poent wordt vaak als mysterieus bestempeld: in de aan ons overgeleverde bronnen is namelijk geen “Van A naar B “ routebeschrijving teruggevonden wat het bepalen van de exacte locatie bemoeilijkt. Koningin Hatsjepsoet was niet de eerste en ook niet de enige heerser van het oude Egypte die handel dreef met Poent. Reliëfs afkomstig van de tempel van Sahoera in Aboesir bijvoorbeeld tonen aan dat al in het Oude Rijk contacten waren met Poent en zijn inwoners. Maar er zijn ook talrijke bronnen van het Middenrijk, Nieuwe Rijke en Late Tijd bekend.
Aan de hand van tekstueel en archeologische bronnenmateriaal, meer dan alleen de afbeeldingen van Deir el Bahri, wordt u meegenomen op een ontdekkingsreis naar Poent. Er wordt stilgestaan waarom de koningen handelden met Poent en welke producten er werden verhandeld, dit geldt zowel voor Poent als ook voor Egypte. Naast de verhandelde producten geven de beschikbare afbeeldingen c.q. schriftelijke bronnen over de flora, fauna en inwoners van Poent ook aanwijzingen waar Poent mogelijk zou hebben kunnen gelegen op de wereldkaart. Een zeer interessant deel van de lezing gaat over hoe de Egyptenaren afreisden naar Poent, niet alleen qua (mogelijke) route maar ook qua omvang (logistieke organisatie) en wat er onderweg allemaal gebeurde. Vooral Middenrijkse bronnen afkomstig van archeologische opgravingen aan de Rode Zee bieden ons hiervoor veel nuttige informatie.

Aanmelden

mrt
20
wo
Volksgeloof in Assioet tijdens het Nieuwe Rijk. De Salakhana-stèles @ RMO, Leemanszaal
mrt 20 @ 14:00

Jan Koek

In 1922 werden door G. Wainwright ruim 500 stèles gevonden in het graf van Djefai-Hapy III, nomarch van Assioet tijdens de 12e dynastie. Gedurende het Nieuwe Rijk werden deze stèles en andere objecten, zoals kleine beeldjes, in dit graf geplaatst. Het graf staat bekend als het Salakhana graf. Aan de hand van een aantal van deze stèles zal een beeld gegeven worden van het volksgeloof in Assioet.

Aanmelden

apr
26
vr
@ Mehen, Studiecentrum
apr 26 @ 14:30 – 16:30

Lezing door Lonneke Delpeut

Nadere informatie volgt