Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

apr
3
vr
De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst. @ Mehen Studiecentrum te Den Haag
apr 3 @ 14:30 – 16:45

De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst.

door Janny Roos MA

DE LEZING GAAT I.V.M. HET CORONA-VIRUS NIET DOOR, WORDT UITGESTELD NAAR HET NAJAAR

Voor donateurs van Mehen € 10,= en voor niet-donateurs € 12,50

Kis, het huidige El-Qusiya, was tijdens de 6e dynastie een van de belangrijkste provincies van Boven-Egypte en een belangrijk bestuurscentrum. De bestuurders waren machtige mannen, wat we kunnen opmaken uit hun rijk gedecoreerde graven. Zij werden op twee plaatsen begraven: in Quseir el-Amarna op de oostoever van de Nijl en in Meir op de westoever.

Aan de hand van een stamboom worden de belangrijkste personen van de familie besproken. Wie waren zij en hoe waren de onderlinge relaties? Vervolgens kijken we naar de decoraties in de graven en naar de kunstenaars die de wanden versierden. Woonden deze beeldhouwers en schilders in de provincie of kwamen zij uit de hoofdstad? We maken een uitstapje naar het Memfitisch gebied op zoek naar vergelijkbare reliëfs in enkele Ouderijksgraven. Tot slot bekijken we een specifiek reliëf in het graf van Pepyanch Henikem.

 

 

mei
27
wo
Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend. @ Mehen, Studiecentrum te Den Haag
mei 27 @ 14:30 – 16:45

Woensdag 27 mei in het Mehen Studiecentrum te Den Haag

“Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend” door Ning Wah Choy

DE LEZING GAAT I.V.M. HET CORONA-VIRUS NIET DOOR, WORDT UITGESTELD

Foto Brian Boyle © Royal Ontario Museum

Voor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50.

Raadselachtig, vernieuwend, betoverend. Veel gebruikte begrippen waar mummieportretten uit de Grieks-Romeinse periode in Egypte in publicaties mee worden aangeduid. In deze lezing zal ik proberen de raadselachtigheid omtrent de Fajoem mummieportretten iets te doorbreken door dieper in te gaan op de sociale achtergrond van de geportretteerden, hun innovatieve manier van afbeelden en de oorzaak van de naamloosheid van het grootste gedeelte van de circa 1000 bewaard gebleven mummieportretten, dat voor een deel kan worden teruggevoerd naar hun directe familieleden. Egyptisch, Grieks of Romeins of alle drie? Symbolen met een “politieke twist” staande voor een rap veranderende samenleving? Tot slot ga ik nader met u in op de geuite, redelijk speculatieve gedachte dat het de mummie eigenaren gelukkig zou hebben gemaakt om in musea over de gehele wereld bekeken en bewonderd te worden als “echte” mensen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Dat de eigenaren van de Fajoem mummieportretten tot de dag van vandaag niets van hun betovering hebben verloren, blijkt niet alleen uit de vele publicaties, lezingen en rondleidingen omtrent hun “bestaan”, maar ook uit de op de markt gebrachte fysieke voorwerpen zoals juwelen en replica’s.

jun
10
wo
De zaak Chapocrates @ Den Haag, Mehen Studiecentrum
jun 10 @ 19:30 – 21:30

De zaak Chapocrates

door Petra Hogenboom MA

Voor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50.

DE LEZING GAAT I.V.M. HET CORONA-VIRUS NIET DOOR, WORDT UITGESTELD

In een manuscript uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, Papyrus Leiden AMS 31a,  wordt beschreven hoe Chapocrates, een man met vier broers en één zus, afstand neemt van zijn erfenis uit het familiebezit. Papyrus Leiden AMS 31a is niet de enige bron die ons vertelt over Chapocrates en zijn familieleden. De tekst is afkomstig uit een veel groter archief, wat op dit moment verspreid is over diverse collecties over de hele wereld. In deze lezing zullen we het leven en de activiteiten van Chapocrates en zijn familieleden onder de loep nemen, aan de hand van de manuscripten uit het archief. Daarnaast zullen we zien wat er uiteindelijk gebeurd is met het archief, waardoor de teksten nu in verschillende collecties te vinden zijn.

jul
25
za
Mehendag 2020 @ Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw, zaal 028
jul 25 @ 13:00 – 16:45

Mehendag, zaterdag 25 juli 2020

Voor donateurs van Mehen gratis, niet-donateurs betalen € 5,–.

De ontmoetingsdag voor de donateurs van Mehen. Er zijn weer twee lezingen. namelijk van

Prof. dr. Harco Willems: Het Second Congress of Orientalists in Londen (1874). Of: Ontwikkelingen in de vroege egyptologie in geopolitiek perspectief.

Jan Koek: De betekenis van de steenbok in het oude Egypte.

Verder zal Mehen een overzicht van het afgelopen jaar geven. Uiteraard is er ook weer een boekenmarkt.

aug
6
do
De tempel van Philae @ De Doopsgezinde Kerk
aug 6 – aug 7 hele dag

Zomercursus De tempel van Philae

Donderdag 6 augustus van 11.00 – 17.00 uur

Vrijdag 7 augustus van 11.00 – 17.00 uur

Tijdens de cursus wordt ingegaan op vele aspecten van deze tempel, o.a. de verplaatsing van de tempel, de (politieke) betekenis van de mammisi, de Osiristempel op het dak en vele andere onderwerpen. Nadere informatie volgt. De cursus wordt gegeven door Emmely Koornstra MA en Jan Koek.

In aansluiting op de cursus zal een reis worden georganiseerd naar Luxor en Aswan, alwaar de tempel van Philae drie keer zal worden bezocht.

De indeling van beide dagen is als volgt:

11.00 – 12.30 uur Cursus

12.30 – 13.30 uur pauze

13.30 – 15.00 uur Cursus

15.00 – 15.30 uur pauze

15.30 – 17.00 uur Cursus