Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

okt
21
wo
Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend. @ Rijksmuseum voor Oudheden
okt 21 @ 14:30 – 16:45

 

“Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend” door Ning Wah Choy

Foto Brian Boyle © Royal Ontario MuseumVoor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50. (Exclusief entree voor het R.M.O. !)

Voor donateurs van Mehen € 10,= en € 12,50 voor niet-donateurs (excl. entree voor het R.M.O.)

Raadselachtig, vernieuwend, betoverend. Veel gebruikte begrippen waar mummieportretten uit de Grieks-Romeinse periode in Egypte in publicaties mee worden aangeduid. In deze lezing zal ik proberen de raadselachtigheid omtrent de Fajoem mummieportretten iets te doorbreken door dieper in te gaan op de sociale achtergrond van de geportretteerden, hun innovatieve manier van afbeelden en de oorzaak van de naamloosheid van het grootste gedeelte van de circa 1000 bewaard gebleven mummieportretten, dat voor een deel kan worden teruggevoerd naar hun directe familieleden. Egyptisch, Grieks of Romeins of alle drie? Symbolen met een “politieke twist” staande voor een rap veranderende samenleving? Tot slot ga ik nader met u in op de geuite, redelijk speculatieve gedachte dat het de mummie eigenaren gelukkig zou hebben gemaakt om in musea over de gehele wereld bekeken en bewonderd te worden als “echte” mensen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Dat de eigenaren van de Fajoem mummieportretten tot de dag van vandaag niets van hun betovering hebben verloren, blijkt niet alleen uit de vele publicaties, lezingen en rondleidingen omtrent hun “bestaan”, maar ook uit de op de markt gebrachte fysieke voorwerpen zoals juwelen en replica’s.

nov
17
di
De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst. @ Rijksmuseum voor Oudheden
nov 17 @ 14:30 – 16:45

De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst.

door Janny Roos MA

 Voor donateurs van Mehen € 10,= en voor niet-donateurs € 12,50 (excl. entree voor het R.M.O.)

Kis, het huidige El-Qusiya, was tijdens de 6e dynastie een van de belangrijkste provincies van Boven-Egypte en een belangrijk bestuurscentrum. De bestuurders waren machtige mannen, wat we kunnen opmaken uit hun rijk gedecoreerde graven. Zij werden op twee plaatsen begraven: in Quseir el-Amarna op de oostoever van de Nijl en in Meir op de westoever.

Aan de hand van een stamboom worden de belangrijkste personen van de familie besproken. Wie waren zij en hoe waren de onderlinge relaties? Vervolgens kijken we naar de decoraties in de graven en naar de kunstenaars die de wanden versierden. Woonden deze beeldhouwers en schilders in de provincie of kwamen zij uit de hoofdstad? We maken een uitstapje naar het Memfitisch gebied op zoek naar vergelijkbare reliëfs in enkele Ouderijksgraven. Tot slot bekijken we een specifiek reliëf in het graf van Pepyanch Henikem.