Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

dec
12
do
Leesgroep Hiërogliefen, najaar 2019 @ Oranjekapel
dec 12 @ 19:15 – 21:15

Leesgroep Hiërogliefen, najaar 2019, 6 donderdagavonden van 19.15 uur – 21.15 uur

Utrecht, Amsterdamsestraatweg, Oranjekapel,

Donateurs van Mehen € 95,=; niet-donateurs van Mehen € 110,=

Thema: Enkele uren uit het Poortenboek o.l.v. Philip McLaughlin

Nadere informatie volgt.

 

 

 

 

 

 

dec
28
za
Studiedag El Kab @ Leiden, RMO
dec 28 @ 10:30 – 16:45

Studiedag El Kab, zaterdag 28 december, Leiden RMO

door Fania Kruijf en Jan Koek

El Kab, 2017

Nadere informatie volgt nog, maar aan de orde zullen komen: de graven uit het Nieuwe Rijk, de stad El Kab, tempel van Amonhotep III en de graffiti op de rotsen bij El Kab.

Voor donateurs van Mehen € 30,00 en voor niet-donateurs € 35,00.

 

 

 

 

 

 

jan
15
wo
Cyprus, het eiland van Aphrodite
jan 15 @ 14:00 – 16:30

Cyprus, het eiland van Aphrodite, Leiden, RMO, 15 januari 2020

door drs. Diana de Wild

Voor donateurs van Mehen € 10,00 en voor niet-donateurs € 12,50

Volgens de Griekse mythologie was Cyprus het eiland waar Aphrodite, de godin van de liefde, na haar geboorte in zee aan land ging. Zij was niet de enige: Cyprus was in de oudheid een spil in handelsnetwerken, die het hele Middellandse Zeegebied omvatten. Vanaf oktober 2019 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling te zien over de oude culturen van dit prachtige eiland. De rijkdom van Cyprus was voor een deel te danken aan het metaal koper. Door de handel in koper kwamen de bewoners van Cyprus door de eeuwen heen in aanraking met alle grote culturen van het Middellandse Zeegebied, waaronder de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Deze contacten brachten niet alleen welvaart, maar ook nieuwe ideeën en goden naar het eiland: de belangrijkste godin van het eiland was de ‘Grote Godin’, later Aphrodite genaamd, een gehelleniseerde vorm van de oosterse Astarte. Zij zorgde voor de vruchtbaarheid van het eiland.

De kunst van Cyprus is beïnvloed door de vele culturen waarmee zij in aanraking kwam, maar hield ook een kenmerkend eigen karakter. Op de band met Egyptische cultuur zal wat dieper worden ingegaan. Op de tentoonstelling zijn vele indrukwekkende voorwerpen te zien, die grotendeels geleend zijn uit de musea op Cyprus, maar ook uit een aantal andere archeologische musea en de eigen collectie van het RMO.