Activiteiten

CursussenLezingenStudiedagen

mrt
8
zo
De vrouw in het oude Egypte. Naar aanleiding van Internationale vrouwendag @ Leiden, Rijksmuseum van Oudheden
mrt 8 @ 14:00 – 16:45

Zondag 8 maart 2020 Internationale Vrouwendag

The Women of Ancient Egypt
A two-part lecture by Dr Joyce Tyldesley

Voor donateurs van Mehen € 15,= en voor niet-donateurs € 20,=. Studenten € 5,=.

 

The traditional presentation of the ancient Egyptian woman, as she appears on tomb walls, is that of a passive wife and mother. But we have enough archaeological and textual evidence to know that this is not the whole story. Women played an important role throughout the dynastic age, both within the home and within the workplace. This two-part lecture will examine that role, focussing on a few prominent individuals.

Part 1: From Isis to Cleopatra: the Role of the Woman in Ancient Egypt
The story of Isis and Osiris presents us with the template for the good Egyptian wife: loyal, supportive and, when necessary, capable of decisive action. Starting with this myth, this lecture will consider the evidence for active women at all levels of society, from servants to ruling queens.

Part 2: Nefertiti: a Case Study in Queenship
For over three thousand years Egypt’s queens provided the essential female element that would allow the kingship to function correctly. This lecture will focus on one of these queens, examining the evidence for the life and death of Queen Nefertiti, Great Wife of Akhenaten.  It will review her role at the Amarna court, both during and after her husband’s reign. Did Nefertiti really rule Egypt, as some Egyptologists suggest?

 

apr
3
vr
De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst. @ Mehen Studiecentrum te Den Haag
apr 3 @ 14:30 – 16:45

De graven van Quseir el-Amarna en Meir: Nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe vondst.

door Janny Roos MA

Voor donateurs van Mehen € 10,= en voor niet-donateurs € 12,50

Kis, het huidige El-Qusiya, was tijdens de 6e dynastie een van de belangrijkste provincies van Boven-Egypte en een belangrijk bestuurscentrum. De bestuurders waren machtige mannen, wat we kunnen opmaken uit hun rijk gedecoreerde graven. Zij werden op twee plaatsen begraven: in Quseir el-Amarna op de oostoever van de Nijl en in Meir op de westoever.

Aan de hand van een stamboom worden de belangrijkste personen van de familie besproken. Wie waren zij en hoe waren de onderlinge relaties? Vervolgens kijken we naar de decoraties in de graven en naar de kunstenaars die de wanden versierden. Woonden deze beeldhouwers en schilders in de provincie of kwamen zij uit de hoofdstad? We maken een uitstapje naar het Memfitisch gebied op zoek naar vergelijkbare reliëfs in enkele Ouderijksgraven. Tot slot bekijken we een specifiek reliëf in het graf van Pepyanch Henikem.

 

 

mei
27
wo
Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend. @ Mehen, Studiecentrum te Den Haag
mei 27 @ 14:30 – 16:45

Woensdag 27 mei in het Mehen Studiecentrum te Den Haag

“Fajoem portretmummies: raadselachtig, vernieuwend, betoverend” door Ning Wah Choy

Foto Brian Boyle © Royal Ontario Museum

Voor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50.

Raadselachtig, vernieuwend, betoverend. Veel gebruikte begrippen waar mummieportretten uit de Grieks-Romeinse periode in Egypte in publicaties mee worden aangeduid. In deze lezing zal ik proberen de raadselachtigheid omtrent de Fajoem mummieportretten iets te doorbreken door dieper in te gaan op de sociale achtergrond van de geportretteerden, hun innovatieve manier van afbeelden en de oorzaak van de naamloosheid van het grootste gedeelte van de circa 1000 bewaard gebleven mummieportretten, dat voor een deel kan worden teruggevoerd naar hun directe familieleden. Egyptisch, Grieks of Romeins of alle drie? Symbolen met een “politieke twist” staande voor een rap veranderende samenleving? Tot slot ga ik nader met u in op de geuite, redelijk speculatieve gedachte dat het de mummie eigenaren gelukkig zou hebben gemaakt om in musea over de gehele wereld bekeken en bewonderd te worden als “echte” mensen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij. Dat de eigenaren van de Fajoem mummieportretten tot de dag van vandaag niets van hun betovering hebben verloren, blijkt niet alleen uit de vele publicaties, lezingen en rondleidingen omtrent hun “bestaan”, maar ook uit de op de markt gebrachte fysieke voorwerpen zoals juwelen en replica’s.

jun
10
wo
De zaak Chapocrates @ Den Haag, Mehen Studiecentrum
jun 10 @ 19:30 – 21:30

De zaak Chapocrates

door Petra Hogenboom MA

Voor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50.

In een manuscript uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, Papyrus Leiden AMS 31a,  wordt beschreven hoe Chapocrates, een man met vier broers en één zus, afstand neemt van zijn erfenis uit het familiebezit. Papyrus Leiden AMS 31a is niet de enige bron die ons vertelt over Chapocrates en zijn familieleden. De tekst is afkomstig uit een veel groter archief, wat op dit moment verspreid is over diverse collecties over de hele wereld. In deze lezing zullen we het leven en de activiteiten van Chapocrates en zijn familieleden onder de loep nemen, aan de hand van de manuscripten uit het archief. Daarnaast zullen we zien wat er uiteindelijk gebeurd is met het archief, waardoor de teksten nu in verschillende collecties te vinden zijn.