Lezingen

CursussenLezingenStudiedagen

sep
27
vr
Het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw @ Mehen Studiecentrum
sep 27 @ 14:30 – 16:30

Het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw

door Eva Cornelisse MA

Toegang voor donateurs van Mehen € 10,=, voor niet-donateurs € 12,50.

Reeds in de tijd van de Grieken en de Romeinen bestond er belangstelling voor de Egyptische beschaving; Homerus’ honderdpoortig Thebe’ is welhaast spreekwoordelijk geworden. Vanaf de Renaissance ontstond langzaamaan een steeds bredere interesse in het oude Egypte met zijn bijzondere monumenten, kunstvoorwerpen en schrift. Een groeiend aantal Europese reizigers bezocht het land en deed hiervan verslag. Wat echter begon met avonturiers en toeristen leidde via verzamelaars en handelaars uiteindelijk tot serieus onderzoek en het ontstaan van Egyptische collecties in diverse Europese musea. Kunnen we al spreken van egyptologie als wetenschap? Aan de hand van een aantal bekende en minder bekende namen uit de beginjaren van de egyptologie wordt een inkijkje gegeven in de periode waarin de grondslagen van het vak gelegd zijn: het oude Egypte en Europa vanaf de Renaissance tot in de 19e eeuw.

okt
16
wo
Bericht uit Sakkara: het opgravingsseizoen 2019 Den Haag, Mehen Studiecentrum
okt 16 @ 14:30 – 16:30

Bericht uit Sakkara: het opgravingsseizoen 2019

door Dr. Lara Weiss, veldleider van de Leiden-Turijn missie naar Sakkara

Nadere informatie volgt.

Donateurs van Mehen betalen € 10,= voor deze lezing, anderen € 12,50.

 

 

 

Aanmelden

jan
15
wo
Cyprus, het eiland van Aphrodite
jan 15 @ 14:00 – 16:30

Cyprus, het eiland van Aphrodite, Leiden, RMO, 15 januari 2020

door drs. Diana de Wild

Voor donateurs van Mehen € 10,00 en voor niet-donateurs € 12,50

Volgens de Griekse mythologie was Cyprus het eiland waar Aphrodite, de godin van de liefde, na haar geboorte in zee aan land ging. Zij was niet de enige: Cyprus was in de oudheid een spil in handelsnetwerken, die het hele Middellandse Zeegebied omvatten. Vanaf oktober 2019 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling te zien over de oude culturen van dit prachtige eiland. De rijkdom van Cyprus was voor een deel te danken aan het metaal koper. Door de handel in koper kwamen de bewoners van Cyprus door de eeuwen heen in aanraking met alle grote culturen van het Middellandse Zeegebied, waaronder de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Deze contacten brachten niet alleen welvaart, maar ook nieuwe ideeën en goden naar het eiland: de belangrijkste godin van het eiland was de ‘Grote Godin’, later Aphrodite genaamd, een gehelleniseerde vorm van de oosterse Astarte. Zij zorgde voor de vruchtbaarheid van het eiland.

De kunst van Cyprus is beïnvloed door de vele culturen waarmee zij in aanraking kwam, maar hield ook een kenmerkend eigen karakter. Op de band met Egyptische cultuur zal wat dieper worden ingegaan. Op de tentoonstelling zijn vele indrukwekkende voorwerpen te zien, die grotendeels geleend zijn uit de musea op Cyprus, maar ook uit een aantal andere archeologische musea en de eigen collectie van het RMO.