Skip to content

Stichting Mehen

De Stichting Mehen is in 2002 opgericht door Jan Koek en Bep Koek-Overvest. De stichting ontplooit diverse activiteiten die erop gericht zijn om de kennis over het Oude Egypte te verspreiden aan iedereen die hier belangstelling voor heeft.

De stichting staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nr. 50771744. Het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) is 822922666.

Bij beschikking van 5 december 2023 staat Mehen vanaf 1 januari 2023 geregistreerd als ANBI en als culturele instelling.

Over de naam Mehen

De naam Mehen betekent ‘’De Gekronkelde’’ en is een reusachtige slang. Al vanaf de predynastieke tijd is het Mehenspel bekend (zie foto hieronder, spelbord in Cambridge). Het was niet alleen een spel, maar het Mehenspel was in het Oude Rijk ook een hulpmiddel om herboren te worden. Vanaf het 7e uur in het zogenoemde onderwereldboek ‘’het Amdoeat’’ (vanaf het Nieuwe Rijk) kronkelt Mehen om de kajuit van de zonnebark van Ra (zie het logo). Mehen beschermt de zonnegod tegen allerlei gevaren op zijn tocht door het hiernamaals, het werkgebied van Mehen. Hopelijk strekt Mehen zijn bescherming ook uit over het studiecentrum en allen die deelnemen aan de (studie)reis door het oude Egypte.

Over Mehen kunt u in het Nederlands meer lezen in:

“De gekronkelde. Manifestaties van Mehen”. In Ta-Mery 2008, blz. 30 t/m 39.
“Spelen met de dood. Het senetspel in het oude Egypte”. De Schaakkoerier nr. 107, juli 2010, zomerspecial.

Contact

Stichting Mehen
Jan Koek en Bep Koek-Overvest
E-mail: mehen@hetnet.nl
Tel.: 0318-471689

Mehen Studiecentrum
Rijksstraatweg 107A
3921 AC Elst (U)

Rekeningnummer
NL31 INGB 0007 4852 43 t.n.v. Stichting Mehen (Studiecentrum voor het oude Egypte) te Elst (U.)

Contactformulier

    Uw naam (*)

    E-mailadres (*)

    Adres

    Telefoonnummer (*)

    Evt. opmerkingen:

    (*) = Verplichte velden

    Bestuur van Stichting Mehen

    Beloningsbeleid

    De stichting is een non-profit organisatie en heeft niet als doel om winst te maken. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden voor de stichting. Voor het geven van een lezing of een cursus door een bestuurslid ontvangt hij of zij een (niet markt-conform) honorarium gelijk een externe expert die een lezing of een cursus voor Mehen verzorgt.

    Kosten, zoals bijvoorbeeld reiskosten, die een bestuurslid maakt voor Mehen kunnen worden vergoed. In de praktijk wordt hier maar weinig gebruik van gemaakt.

    Beleidsplan

    Doel

    Het doel van de stichting is het verspreiden, verbreiden, delen en verder ontwikkelen van kennis over de oud-Egyptische cultuur alsmede het verzamelen, bewaren, beheren, conserveren en ter beschikking stellen van informatiebronnen over de oud-Egyptische cultuur. Het werken aan deze doelen zal zo veel mogelijk gebaseerd zijn op expertise en wetenschappelijke kennis. Dit doet Mehen door

    – het organiseren van lezingen, cursussen en studiedagen;
    – het werven van donateurs, onder meer d.m.v. social media;
    – het organiseren van reizen;
    – het doneren aan diverse egyptologische projecten over de hele wereld en het ondersteunen van studenten bij hun studie egyptologie;
    – het betrekken van studenten bij Mehen;
    – het een keer in de twee jaar uitreiken van de Mehen-scriptieprijzen;
    – het regelmatig uitgeven van een boek, nl. Mehen, Essays over het oude Egypte (in 2023 komt het 11e boek in de serie uit, zie publicaties).

    Met het batig saldo uit alle activiteiten worden jaarlijks egyptologische en archeologische projecten gesteund.

    Organisatie

    De stichting is een onafhankelijke stichting met donateurs. Om de doelen te realiseren werken we aan connecties met donateurs, experts op relevante gebieden en contacten met verwante organisaties, zoals het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, het Instituut voor het Nabije Oosten te Leiden en de Universiteit Leiden.

    Onderdeel van de activiteiten van de stichting kunnen zijn: lezingen, cursussen, studiedagen, reizen.

    De stichting organiseert activiteiten om, naast de donaties van donateurs, inkomsten te verkrijgen om zoveel mogelijk projecten te ondersteunen. In de afgelopen 12 jaar heeft Mehen een bedrag van totaal ruim € 95.000 kunnen doneren aan egyptologische projecten (zie donaties).

    Inmiddels is de Mehenscriptieprijs sinds 2011 al zes keer uitgereikt en heeft Mehen voor deze prijs totaal een bedrag van € 9.000 ter beschikking gesteld (zie scriptieprijs).

    Taken

    Organisatie van bestuursvergaderingen, juridische aspecten, organisatie van lezingen, symposia en debatten, wetenschappelijk netwerk benutten, beheer van de website, facebook en Instagram, beheer van de bibliotheek, archivering, contacten onderhouden met aan de stichting verwante organisaties. Het beheren van de financiën; het kapitaal waaruit geput wordt voor de donaties staat op een zakelijke rekening bij de ING Bank.

    Mehen bezit een bibliotheek met op dit moment ca. 2.000 titels over het oude Egypte. Donateurs kunnen boeken uit de bibliotheek lenen.

    Marketing en communicatie

    Digitale nieuwsbrief het “Mehen Nieuws” (ca. 750 abonnees) tweemaandelijks;

    Egyptologisch Nieuws (Ontdekkingen en Wetenswaardigheden), tweemaandelijks (afwisselend met het “Mehen Nieuws”;

    Facebook-account: per 1 februari 2024 heeft Mehen bijna 1.000 Facebookvolgers. Naast archeologische nieuwtjes en interessante onderzoeksresultaten binnen het vakgebied worden de door Mehen georganiseerde activiteiten op Facebook gedeeld.

    Instagram account: sinds 15 oktober 2023 heeft Mehen dit account en er zijn op 1 februari 2024 al ruim 100 Instagramvolgers.

    Mehen Studiecentrum

    In het Mehen Studiecentrum te Elst (U) worden lezingen en cursussen gegeven en is de Mehen-bibliotheek gevestigd.

    De kosten voor het studiecentrum worden nagenoeg geheel gefinancierd door Bep en Jan Koek.

    Mehen Studiecentrum, Rijksstraatweg 107A, 3921 AC Elst (U) kunt u met het O.V. gemakkelijk bereiken:

    Vanaf Utrecht C.S. neemt u de stoptrein naar Rhenen (meestal perron 14 of 15). In Rhenen, vlakbij het station, stopt bus 50 (richting Utrecht). Uitstappen bij halte Ingense Veerweg in Elst (U) en even teruglopen langs de Rijksstraatweg. U ziet dan al snel nr. 107 A.

    Vanaf Arnhem C.S. neemt u de trein naar Veenendaal-De Klomp. Bij de bushalte (naast spoor 1) neemt u bus 50 (richting Utrecht via Doorn/Zeist). Uitstappen bij halte Ingense Veerweg in Elst (U) en even teruglopen langs de Rijksstraatweg. U ziet dan al snel nr. 107 A.

    Jan Koek

    Jan Koek houdt zich sinds de tentoonstelling “Goden en Farao’s” in Rotterdam (1979) intensief bezig met de studie over het oude Egypte. In de jaren 1991 – 1994 heeft hij als toehoorder colleges egyptologie gevolgd aan de Universiteit Leiden. Om deze studie te kunnen doen en om daarna alle activiteiten voor te bereiden, is hij in deeltijd gaan werken. Sinds zijn pensioen in 2017 heeft hij nog meer tijd voor Egypte. Zijn specialisme is de religie van het oude Egypte en de rol van dieren daarin. Sinds 1991 geeft hij lezingen en cursussen en begeleidt hij reizen naar Egypte, Soedan en naar Egyptische collecties over de hele wereld.

    Bep Koek-Overvest

    Sinds haar lidmaatschap van de Egyptologische vereniging “Sjemsoethot” in 1979 werd de belangstelling van Bep Koek-Overvest voor de egyptologie in hoge mate gewekt. Het jarenlang volgen van cursussen en lezingen wakkerden de honger naar meer kennis alleen maar aan. Samen met Jan begeleidt zij al vele jaren reizen en in 2002 hebben zij “Mehen, Studiecentrum voor het oude Egypte”, opgericht, dat sinds 2010 een stichting zonder winstoogmerk is. De grote belangstelling van Bep voor het oude Egypte gaat hand in hand met haar zorg om alles rondom “Mehen” goed en soepel te laten verlopen. Zij beheert de administratie en de dagelijkse financiën en zorgt er verder voor dat iedereen zich thuis voelt bij “Mehen”. Haar grote kennis over het oude Egypte staat daardoor een beetje in de schaduw.

    Petra Lether

    Petra Lether had al jong belangstelling voor het oude Egypte. Na vele studies en reizen naar Egypte en Noord-Soedan is zij naast liefhebster ook goed ingevoerd in het oude Egypte. Zij is een aantal jaren beeldredacteur geweest van “Kemet, Het oude Egypte uitgelegd”. Tevens werkt zij mee aan “Beeld van Egypte”.

    Fania M. Kruijf

    Fania Kruijf is al sinds het begin van haar studie aan de Universiteit van Leiden actief in de wereld der egyptologie. Zij is mede-oprichtster van de Association for Students of Egyptology, mede-beheerder van de Egyptologie in Leiden Facebook-pagina en was van 2018 tot 2020 secretaris van de Stichting Friends of Saqqara en sinds eind 2018 bestuurslid van Mehen. In 2016 was Fania assistent van gast-conservator Olaf Kaper voor de tentoonstelling “Koninginnen van de Nijl” in het Rijksmuseum van Oudheden. Sindsdien geeft zij veel lezingen en draagt zij bij aan verschillende tentoonstellingscatalogi over het Oude Egypte. In 2019 is zij cum laude afgestudeerd. Fania is met name gespecialiseerd in het Nieuwe Rijk van het Oude Egypte, in het bijzonder de hoge ambtenaren en hun graven in de necropool van Memphis, Sakkara. Voor Mehen heeft zij een reis naar Egypte begeleid.

    Peter van Gemert

    Peter van Gemert is werkzaam bij de landelijke milieu-inspectie. Samen met zijn partner Gerda heeft hij in 2019 kennis gemaakt met Mehen. Hij vindt het leuke van met Mehen meegaan dat je op een andere, veel minder commerciële en meer verdiepende manier kennis maakt met de oude cultuur van Egypte. Hierdoor heb je meer tijd om de sites goed en uitgebreid te bekijken. Voor zijn (andere) hobby fotografie is dat heel fijn. Daarnaast spreekt het hem aan dat er lezingen en bijeenkomsten gedurende het jaar zijn waardoor de oude Egyptische cultuur meer gaat leven. Peter heeft de taak van penningmeester op zich genomen.

    Louis-Philippe Bazelier

    Louis-Philippe Bazelier is al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in het oude Egypte. In 2021 heeft hij de bachelor “Oude Nabije Oosten Studies” afgerond, met egyptologie als specialisatie. Zijn bachelor scriptie ging over de sjabtis van Achnaton en hun gebruik binnen de vernieuwde religie van Amarna. Daarnaast heeft Louis-Philippe één jaar in het bestuur van Pleyte, de studievereniging van Oude Nabije Oosten Studies, gezeten en zat hij in 2019, samen met Fania, in de organisatie van het International Congress for Young Egyptologists. Momenteel doet hij de research master “Classics and ancient Civilizations”, met eveneens egyptologie als specialisatie.

    Audrey Crabbé

    Omwille van haar grote interesse in egyptologie heeft Audrey Crabbé na haar studies in archeologie (gespecialiseerd in assyriologie) aan de Universiteit van Gent, de Research Master in ‘Classics and Ancient Civilizations: Egyptology’ aan de Universiteit van Leiden in 2020 afgerond. Haar masterthesis ging over de functie en waarde van kalkalbasten drop jars gevonden in gevarieerde archeologische contexten in Egypte, de Levant en Cyprus. Buiten internationale contacten in de Late Bronstijd vindt Audrey het ook fascinerend om dieren in het Nieuwe Rijk te bestuderen. In verband hiermee is ze sinds 2020 geassocieerd met de Franse missie (IFAO) in Deir el-Medina waar ze alle dieren figurines van klei en steen inventariseert en hoopt om in enkele jaren hier een uitgebreide catalogus over te publiceren. Verder richt Audrey zich ook op de analyse en publicatie van de geringe hoeveelheid van dierlijk bot bewaard in de magazijnen en gevonden in de heropgegraven schachten van enkele graven in Deir el-Medina. Sinds november 2022 is ze ook aan de slag bij de Rijksuniversiteit van Groningen waar ze een doctoraat over pathologische dierenbotten uit Turkije uit de Brons- en IJzertijd onderneemt.

    Back To Top