Skip to content

Grote tentoonstellingen in voorjaar en zomer 2024

  • NEDERLAND
    Het wordt opschieten voor een bezoek aan de tentoonstelling ** Oog in oog. De mensen achter mummieportretten in Amsterdam: t/m 20 mei zijn 35 mummieportretten uit meerdere musea te zien, met de resultaten van materiaaltechnisch onderzoek.

  • DUITSLAND
    In Keulen opent op 13 juli de wereldwijde blockbuster *** Ramses & das Gold der Pharaonen met 180 originelen uit Egypte (foto). Het belangrijkste stuk is het oudst bewaard gebleven gouden beeldje van een farao: Chafra (Chefren, 26e eeuw v.Chr.). Ook interessant is een ring van koningin Nefertiti (18e dynastie). Iets ouder (ca. 1550 v.Chr.) is een halsketting met gouden kralen. Uit de tijd van Ramses VI (20e dynastie) stamt een andere halsketting van dubbele rijen gouden kralen en lapis lazuli met aan het eind een gouden valk; zo stond de farao onder bescherming van de goden. Sterk aanbevolen voor wie Parijs heeft gemist.
    Berlijn heeft t/m oktober een bijzondere tentoonstelling: ** Elephantine. Van geen andere plek ter wereld zijn documenten uit meer dan 4000 jaar bewaard gebleven. Berlijn heeft deze papyri en potscherven in 10 verschillende talen en schriften in 60 musea en bibliotheken in 24 landen ontcijferd, vertaald en digitaal ontsloten. Voor het eerst worden internationale topstukken getoond, samen met archeologische vondsten die de context verduidelijken.
    ** Starker Stoff für bunte Bilder – Textile Schätze aus Ägypten in Hannover toont t/m 11 augustus de onderzochte en gerestaureerde textielcollectie met 33 objecten uit de vroegfaraonische tot Ptolemaeïsche tijd en meer dan 400 fragmenten van kleding en huistextiel uit de Koptische en vroegislamitische tijd. Bijzonder is een bijna volledig behouden kindertuniek.

  • FRANKRIJK
    Vanaf 27 juni toont het Musée d’Aquitaine in Bordeaux na 30 jaar met ** Vivre et Mourir en Égypte. D’Alexandre le Grand à Cléopâtre gedurende een half jaar weer zijn mooie collectie, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen. Met nieuwe inzichten in de relatie tussen de Grieken en Egyptenaren.

  • ITALIË
    De mondaine badplaats Forte dei Marmi in Toscane heeft vanaf 1 augustus een nieuwe attractie: * De Egyptenaren en de geschenken van de Nijl met 24 fraaie voorwerpen uit Turijn.
    In Milaan wordt de Egyptische afdeling in het Sforzesco-kasteel al jaren gerenoveerd. Elders in Milaan staat nu tot eind dit jaar met * Eeuwige beelden. Kunst in het oude Egypte een kleine selectie met beeldhouwersmodellen, stenen en bronzen beelden, fragmenten van schilderingen en houten beeldjes.

  • SPANJE
    Zaragoza is de laatste halte op een jarenlange tour van *** Mummies van Egypte. Herontdekking van zes levens uit het Brits Museum. Centraal staan de levens van zes mensen die leefden tussen 3500 v.Chr. en 1500 na Chr.: van de dochter van een priester tot een tempelzangeres en een kind. Te zien t/m 5 juni 2024.

  • VERENIGD KONINKRIJK
    Meer dan 250 voorwerpen tonen in ** Creatures of the Nile in Liverpool tot oktober hoe in de afgelopen duizenden jaren dieren en mensen reageerden op elkaar, klimaatsverandering, uitputting van hulpbronnen en het uitsterven van diersoorten.

En buiten Europa:

  • AUSTRALIË
    *** Pharaoh opent op 14 juni in Melbourne. Uit het Brits Museum komen 500 voorwerpen over de Oudegyptische koningen, die regeerden van 3100 v.Chr. tot de Romeinse verovering.
    In Canberra sluit *** Discovering Ancient Egypt op 8 september. Uit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden reizen 231 Egyptische voorwerpen en 13 gemummificeerde overblijfselen van mensen en dieren door dit land. Er zijn 6 afdelingen met mummiekisten, delen van het Dodenboek, sjabti’s en andere grafgiften, stèles, amuletten, sieraden en werktuigen. Hierna nog te zien in Brisbane.

  • CHINA
    Maar liefst 787 voorwerpen komen uit Egypte en verblijven vanaf 19 juli een jaar in Shanghai. *** Top of the Pyramids, Ancient Egyptian Civilization Exhibition bevat fraaie topstukken zoals beelden van Achnaton en Toetanchamon, een mummieportret en een recent in Sakkara opgegraven houten mummiekist.

  • JAPAN
    Het Oud-Egyptisch Museum in Shibuya (Tokio) stuurt een aardige collectie van 200 voorwerpen langs meerdere Japanse musea. Vanaf 20 juli staat ** Ancient Egyptian Museum Exhibition in Fukui City.

  • VERENIGDE STATEN
    In Pittsburgh worden tijdens de grote herinrichting van de belangrijke Egypteafdeling 80 voorwerpen in het zicht van het publiek gerestaureerd, waaronder de zeer zeldzame Dashoer-boot. Tot maart 2025 te zien als * The Stories We Keep: Conserving Objects From Ancient Egypt, met voorbeelden van de beoogde opzet van de nieuwe afdeling.

Back To Top