Skip to content

Museumnieuws voor najaar 2023 en winter 2024

Foto van Grand Egyptian Museum: Ministerie van Toerisme en Oudheden, Egypte/Facebook

 

De volgende ontwikkelingen in Egyptische museumcollecties zijn aangekondigd of worden verwacht in najaar/winter 2023/2024:

  • Het wachten is al lang op (her)opening van grote musea in EGYPTE, maar meermaals is verzekerd dat het er in 2023 toch van gaat komen. Eind 2023 (of toch begin 2024?) moet bij de piramiden het Grand Egyptian Museum zijn poorten openen, met onder andere alle voorwerpen die in het graf van Toetanchamon zijn gevonden. Voor een forse prijs worden al rondleidingen georganiseerd om vóór de opening de organisatie te testen.
    Update november 2023: de minister van Oudheden houdt het op mei 2024.

  • Wel heropend is op 11 oktober 2023 het gerestaureerde Grieks-Romeins Museum in Alexandrië. In 30 zalen vertellen meer dan 10.000 voorwerpen de geschiedenis van de Ptolemaeën, de Romeinen, de Kopten en het Byzantijnse rijk.
  • In de Nieuwe Administratieve Hoofdstad bij Caïro is het Egypt’s Capital Museum officieel geopend maar sindsdien nog niet voor het publiek opengesteld. Hier wordt aandacht gevraagd voor alle hoofdsteden die Egypte heeft gekend: Memphis, Thebe, Amarna, Alexandrië, Foestat, Fatimidisch Caïro, modern Egypte en Caïro tijdens het Kedivaat.

  • In Midden-Egypte zal het Achenaton Museum in Minya vooral aandacht besteden aan Achet-aton (Amarna), de hoofdstad die Achnaton (Amonhotep IV) stichtte voor zijn grote god Aton.

  • In ITALIË wacht het Egyptisch Museum in het Castellum Sforzesco in Milaan op heropening. In 2022 werd hiervoor een exacte datum genoemd, maar daarna werd het met 31 december 2023 vermoedelijk een richtdatum, die inmiddels is verschoven naar 31 december 2024. Helaas dus nog langer wachten op deze prachtige collectie.

  • DUITSLAND: Het Egyptisch Museum van de Universiteit Bonn is gesloten tot het eerste of tweede kwartaal 2024, wanneer het museum heropent in een interimlokatie Poststraße 26/In der Sürst 8–10 (binnenstad).

Voor alle (her)openingen geldt: zodra hierover meer bekend is, wordt hieraan in Tentoonstellingen aandacht besteed en worden in Musea de gegevens bijgewerkt.

 

Back To Top