Skip to content

Museumnieuws voor het eerste halfjaar 2024

  • EGYPTE
    In Alexandrië is het Grieks-Romeins Museum (foto) op 11 oktober heropend. Meer dan 10.000 voorwerpen in 30 zalen vertellen de verhalen van onder meer de Ptolemaeïsche heersers, de Romeins-Alexandrijnse maatschappij, de wetenschappelijke rol van Alexandrië en hoe de stad een bestemming was voor alle filosofen en wetenschappers.
    Ook het Imhotep Museum in Sakkara is heropend, op 3 december. Zes zalen tonen de mooiste voorwerpen die zijn gevonden in deze begraafplaats van koningen en hun hoogste functionarissen.
    Over de opening van het Grand Egyptian Museum in Gizeh deelde de minister van Toerisme en Oudheden in november 2023 mee dat de officiële opening nu wordt voorzien in mei 2024, met een soft opening in februari om de faciliteiten te testen.

  • ITALIË
    In Mantua heropende de ** Collectie Giuseppe Acerbi in het nieuwe museum Mantova Collectioni Antiche (MACA) in het Palazzo San Sebastiano. De collectie omvat meer dan 500 voorwerpen, waaronder een grote bronzen kop van koningin Arsinoë, drie koningskoppen, een hurkbeeld, een prachtige kattenmummie en de houten mummiekist van Anch-Chonsoe, Amonpriester in Thebe in de Derde Tussentijd.
    Bergamo heeft nu ook een Egyptische afdeling. Centraal staat de binnen de windselen zwaar beschadigde mummie van priester Anch-Chonsoe, die 40 à 50 jaar oud werd en in Thebe leefde tijdens de 22e dynastie.

  • VERENIGD KONINKRIJK
    Newbury (Zuidoost-Engeland) toont t/m 18 november zijn collectie van een aantal aardige stukken. Opvallend is een 2.800 jaar oude tuniek (met modderige voetafdrukken).

  • TURKIJE is toegevoegd aan de lijst met landen die uitvoerig zijn onderzocht op Egyptische collecties. Het Museum van het Oude Nabije Oosten in Istanboel bezit ongeveer 1200 voorwerpen, vooral uit opgravingen in Dra Aboe al Naga bij Karnak. Een deel is tentoongesteld. In hetzelfde complex toont het Archeologisch Museum sarcofagen, mummiekisten en vermoedelijk mummies. Op het Sultan Achmet Plein staat een obelisk die is gemaakt in opdracht van Djehoetimes III en geplaatst in de Karnaktempel. In Bodrum wordt een Egyptische diplomatieke gift uit de Amarnatijd getoond. Het Efeze Museum toont o.a. de bronzen kop van een priester.

Voor alle verwachte (her)openingen van musea en Egypteafdelingen geldt: zodra hierover meer bekend is, wordt hieraan in Tentoonstellingen aandacht besteed en worden in Musea de gegevens bijgewerkt.

Back To Top