Skip to content

Museumnieuws voorjaar en zomer 2024

Recent geopende en aankondigingen van aanstaande openingen en sluitingen van Egyptische museumafdelingen en van complete musea met een Egyptische collectie.

  • DUITSLAND
    Het Roemer- und Pelizaeus-Museum in Hildesheim heeft een nieuwe afdeling geopend over eten en drinken. Es ist angerichtet: Eine kulinarische Reise durch die Zeit gaat vooral om wat vóór het eten komt: de gast, het bestek, vuur, ritueel en de handel. Hierbij maakt het museum gebruik van de hele bandbreedte van zijn collecties. Gezien de grote Egyptische afdeling zal er waarschijnlijk ook wel iets uit deze cultuur te zien zijn.
  • EGYPTE
    De laatste officiële opmerking over de opening van het Grand Egyptian Museum bij de piramiden van Gizeh luidt: in ieder geval in 2024. De ontwikkelingen worden bijgehouden op *** Opening Grand Egyptian Museum.
    Hoewel volgens het Ministerie van Toerisme en Oudheden de *** Opening Egypt’s Capitals Museum in de Nieuwe Administratieve Hoofdstad buiten Caïro al enkele jaren geleden is gebeurd, is het voor publiek nog niet te bezichtigen. In april verdween het museum ook van de ministeriële website met nieuwe musea.
  • FRANKRIJK
    Vanaf 27 juni toont het Musée d’Aquitaine in Bordeaux na 30 jaar met ** Vivre et Mourir en Égypte. D’Alexandre le Grand à Cléopâtre gedurende een half jaar weer zijn mooie collectie, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen. Met nieuwe inzichten in de relatie tussen de Grieken en Egyptenaren.
  • VERENIGDE STATEN
    De Yale universiteit in New Haven bezit meer dan 5.000 Egyptische en Nubische voorwerpen, die nu weer te zien zijn. De belangrijkste stukken zijn onder meer een granieten Osiriskop, buste van een Ptolemaeïsche farao, een beeld van een knielende hoge ambtenaar en een mummie en zijn mummiekist uit de Late tijd. Het graf van vizier Nes-pa-ka-sjoeti uit de 26e dynastie is nagebouwd. Zie *** Heropening Yale Peabody Museum.
  • ZWEDEN
    In Uppsala wordt de *** Heropening Gustavianum (foto) voorzien op 24 juni. Het museum bezit 4.000 voorwerpen, ook uit Nubië, van predynastiek aardewerk tot Koptisch textiel. Te zien zijn mummiekisten en -portretten, dierenmummies, een grenssteen van farao Wah-ib-Ra (Apriës, 26e dynastie), stèles, amuletten, sieraden, sjabti’s en beeldjes.
    Uit Nubië is er vaatwerk uit de A- en C-culturen, Kerma, tijdens het Nieuwe Rijk, uit de Meroïtische tijd en de christelijke culturen.

Voor alle verwachte (her)openingen van musea en Egypteafdelingen geldt: zodra hierover meer bekend is, wordt hieraan in Tentoonstellingen aandacht besteed en worden in Musea de gegevens bijgewerkt.

Back To Top