Skip to content

Australië: grote collecties (niet compleet)

Australian Museum
1 William Street
NSW 2010 SYDNEY
Website

1100 voorwerpen, onder andere een mummie, kalkstenen kop uit de 18e dynastie uit Deir el-Bahri, bootmodel uit het Middenrijk, twee mummiekisten uit de Late Tijd, een Bes-vaas, scarabeën uit de Late Tijd, vaas uit de Romeinse periode, mummiemasker, grafkegel, sieraden, halsketting, godenbeeldjes, mummienet met amuletten en een gemummificeerde ibis.
Het museum is in 2020 heropend na een ingrijpende verbouwing.

Chau Chak Wing Museum
Universiteit van SYDNEY
University Place, Camperdown NSW 2006
Website

Het museum, met daarin de collectie van het Nicholson Museum, opende in 2020.
De Mummiekamer bevat de vier mummies: Amon-priesteres Meroeah (rond 1000 v.Chr. uit Thebe), priester Pa-di-asja-ichet (Thebe, circa 700 v.Chr.), Mer-Neith-it-es (Sakkara, 26e dynastie; haar mummiekist werd in 2006 geopend en bevatte ook 7000 kralen) en Horus (een jongen uit Thebe, 100-200 na Chr.), samen met de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek. Met Inside Explorer kan een digitale kopie van het jongetje Horus worden onderzocht.
De zaal Pharaonic Obsessions onderzoekt de fascinatie van de westerse wereld voor het oude Egypte en de ontstaansgeschiedenis van de grootste verzameling in Australië. Charles Nicholson leidde in de jaren 1880 opgravingen in Egypte. Zijn verzameling omvat voorwerpen van de nieuwe steentijd tot de late Romeinse tijd, uit opgravingen in Abydos, Alexandrië, Boebastis, de Fajoem, Heliopolis, Memfis, Sakkara en Thebe. Belangrijke stukken zijn een roodgranieten Hathorzuil uit de Bastet-tempel in Boebastis, een Fajoemportret en mummiemaskers, reliëfs en beelden. Onder de amuletten zijn Bastet, Bes, een stier, slang, vlieg, kikker, eend en een waterlelie. Een van de scarabeeën is van Djehoetimes III (Grieks: Thoetmosis).

Back To Top