Skip to content

Griekenland

Grote collectie

Nationaal Archeologisch Museum
Patission 44 St
GR-10682 ATHENE
Website

Omvangrijke collectie, opgesteld in twee zalen. De nadruk ligt op de predynastieke en faraonische perioden (5000 – 332 v.Chr.) en op de begrafenisgebruiken van de Late Tijd (25e – 30e dynastie). Opvallend zijn het zwartgranieten nijlpaard, beelden van farao’s (deel van een beeld van Ramses II, bronzen beeldjes), mummies en mummiekisten en 3 Fajoemportretten.


Kleine en middelgrote collecties

* AIGION (West-Griekenland): Archeologisch Museum
3 Ag. Andreou & Michalakopoulou Str., 25100
In zaal 3 twee Egyptische scarabeeën.

* ATHENE: Benaki Museum voor de Griekse Cultuur
Koumpari St. 1 & Vas. Sofias Ave., 106 74
Vooral uit de Ptolemaeïsche tijd: marmeren Harpokrateskop (foto), Isis lactans, fragment Alexandrijnse vaas met Ptolemaeïsche koningin, een Fajoemportret en een linnen grafportret uit Antinoöpolis, kop van een Ptolemaeïsche godin of koningin. Verder Koptisch textiel (inclusief een popje), iconen en een Sint Menas pelgrimsflesje.

* ATHENE: Museum van Pavlos en Alexandra Kanellopoulos
Theorias 12, 105 55
Het bezoek aan het museum begint in de vestibule van de nieuwe vleugel, met twee vitrines met beeldjes, vaatwerk, gereedschap en wapens uit onder andere Egypte. In zaal 1 andere voorwerpen uit Egypte. In het oude gebouw op de eerste verdieping Fajoemportretten en Koptisch textiel. En een kop van Alexander de Grote.

* ATHENE: Numismatisch Museum
Iliou Melathron, El. Venizelou (Panepistimiou) 12, 106 71
In het huis van Heinrich Schliemann bevinden zich ook gouden en zilveren munten van Alexander de Grote en de Ptolemaeën.

* ATHENE (KALLITHEA): Nationale Bibliotheek van Griekenland
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, Syggrou Avenue 364, 17674
2 voorwerpen, waaronder een Ptolemaeïsche papyrus met dodenboek.

* CHANIA (Kreta): Archeologisch Museum
28, Chalidon Street, 73100
Faience scarabee met de cartouche van Amenhotep III. En kopieën in Egyptische stijl van lokale steen.

* CHIOS (Noord-Egeïsche Eilanden): Archeologisch Museum
Michalon 10, 821 00
Chios had van ca. 630 tot 525 v.Chr. een handelsnederzetting in Naukratis in de Nijldelta. Via deze verbinding zijn waarschijnlijk een aantal scarabeeën op Chios beland.

* CHIOS (Noord-Egeïsche Eilanden): Koraes Bibliotheek
Korai 2, 821 00
Geschenk van Napoleon aan Adamantios Koraes: Description de l’Égypte, het 14-delige wetenschappelijk verslag van diens Egyptische veldtocht.

* DELOS (Zuid-Egeïsche Eilanden): Archeologisch Museum
Delos 846 00
Uit de drie Serapis- en een (gedeeltelijk gerestaureerde) Isistempels komen voorwerpen zoals een tentoongestelde Serapisbuste. Een lange inscriptie op een marmeren zuil beschrijft de opkomst van de Serapiscultus op Delos. Het museum bezit ook een Griekse inscriptie waarin de datering is gewijzigd van ‘jaar 11 van Cleopatra III en jaar 11 van Ptolemaeus IX’ in ‘jaar 11 van Cleopatra III en jaar 8 van Ptolemaeus X’.

* ERETRIA (eiland Euboea, Centraal Griekenland): Archeologisch Museum
1, Archaiou Theatrou & Isidos Streets, 34008
Uit 1050-900 v.Chr. dateert een halsketting met faience kralen die Isis en Horus voorstellen. Deze ketting is gevonden op de begraafplaats van Lekfandi samen met andere kostbare voorwerpen die zijn geïmporteerd uit Cyprus en Fenicië. Als een van de topstukken wordt het tentoongesteld.

* HERAKLION (Kreta): Archeologisch Museum
Xanthoudiou 1, 71202
Albasten kruik met de cartouches van Djehoetimes (Thoetmosis) III. In bijna alle zalen is wel iets Egyptisch of toenmalige egyptomanie te zien: scarabeeën, godenbeeldjes (vooral Osiris en Bes) en een merkwaardig terracotta sistrum. In zaal V Egyptische handelsvoorwerpen uit 1450-1400 v.Chr. met gouden sieraden. Ook een beeld van Isis-Persephone met een sistrum.

* KERKIRA (Korfoe, Ionische Eilanden): Archeologisch Museum
Vrela Armeni St. 1, 491 00
Er zou iets Egyptisch zijn.

* LINDOS (Rhodos, Zuid-Egeïsche Eilanden): opgraving
De Ptolemaeën kwamen Rhodos regelmatig te hulp, bij voorbeeld na de aardbeving die de Kolos van Rhodos vernietigde. In het heiligdom van Lindos staan nog de bases van beelden die waren opgericht uit dankbaarheid aan het Egyptische koninklijk huis.

* MARATHON (Attica): Archeologisch Museum
114, Plataion Street, 19007
Zaal 5 is gewijd aan het heiligdom voor Egyptische goden in Brexila (2e eeuw na Chr.), met bouwkundige elementen, egyptianiserende beelden van een koning, Isis en een sfinx.

* MYCENE (Peloponnesos): Archeologisch Museum
(Naast de citadel), 212 00
Fragmenten van minstens zes en misschien negen faience plaquettes zijn hier gevonden. Zij dragen de cartouche van Amenhotep III en maakten wellicht deel uit van het stichtingsdepot van de Egyptische ambassade die wordt genoemd in Amenhoteps ‘Egeïsche lijst’ in Kom el-Hetan.

* PATMOS (Zuid-Egeïsche Eilanden): Klooster van de evangelist Johannes
Drie fragmenten Koptisch textiel.

* POTHIA (Kalymnos, Zuid-Egeïsche Eilanden): Archeologisch Museum van Kalymnos
Agia Triada quarter, 852 00
Op een soort ceremoniële standaard staan vijf Egyptische goden (1e eeuw v.Chr. – 2e eeuw na Chr.).

* RHODOS (Zuid-Egeïsche Eilanden): Archeologisch Museum
(Ridders Ziekenhuis) Akti Sachtouri 8, 851 00
Vitrine met o.a. fragment van een zittende Isis (tussen 550 en de late 7e eeuw v.Chr), hergebruikt als gift in het Atheneheiligdom in Kamiros en toen voorzien van een Griekse tekst. Faience amuletten en sieraden die op Rhodos zijn opgegraven en waarvan sommige inheemse imitaties lijken of in Egypte voor de export werden gemaakt. Twee zalfvaasjes in de vorm van een egel (midden 6e eeuw v.Chr.).

* SPARTA (Peloponnesos): Archeologisch Museum
71, Osiou Nikonos Street, 231 00
Er zou iets Egyptisch zijn maar dan vermoedelijk in depot.

* THESSALONIKI (Centraal-Macedonië): Archeologisch Museum
Manoli Andronikou 6, 546 21
Van de 3e eeuw v.Chr. tot het begin van de 4e eeuw na Chr. functioneerde een gehelleniseerde Egyptische tempel in Thessaloniki. De crypte hiervan is intact gevonden en bevatte beelden en offergaven. In de zaal “Thessaloniki, Metropool van Macedonië” zijn onder meer koppen te zien van de godenbeelden van Serapis en Isis. Het Decreet van Philippus V uit 187 v.Chr. bevestigt de invloed van deze tempel. Offergaven van oren verzoeken de goden te luisteren naar gebeden, giften van voeten duiden op de vervulling van de wensen door de goden.

* THEBE (Centraal-Griekenland): Archeologisch Museum
Threpsiadou 1 Keramopoulou Sq.,322 00
Een blauw glazen flesje met zigzagmotief, dat is gevonden op de Myceense begraafplaats van Megalo Kastelli in Thebe (13e eeuw v.Chr.), is misschien geïmporteerd uit het Egypte van de 18e dynastie.

* VATHY (Samos, Noord-Egeïsche Eilanden): Archeologisch Museum
Gimnasiarchou Κatevaini 24, 831 00
Op de bovenverdieping staan Egyptische (goden)beeldjes.

Back To Top