Skip to content

Noorwegen

Grote collectie

Kulturhistorisk museum
Universiteit van Oslo, Frederiks gate 2
0164 OSLO
Website

Ongeveer 1000 voorwerpen, waaronder twee mummies, vijf mummiekisten, dierenmummies, 120 sjabti’s en 120 bronzen voorwerpen, twee papyri, amuletten en aardewerk. Vier mummiekisten worden tentoongesteld, die dateren van het begin van de 11e eeuw v.Chr. (21e dynastie) tot ongeveer 200 v.Chr. (Ptolemaeën). Rondom deze kisten worden nog ruim 100 objecten getoond.


Kleine en middelgrote collecties

* BERGEN: Bergen Museum
Universiteit van Bergen, Parkveien 9
Amuletten, dierenmummies (krokodil, kat), grafgiften, reliëfs, scarabeeën, beeldjes (Harpokrates, Osiris, een staande man en een schrijver uit het Nieuwe Rijk) en sjabti’s. Een van de twee mummies is van mw. Tesjemmin, dochter van een priester uit ca. 525-350 v.Chr.

* ELVERUM: Glomdalsmuseet
Museumsvegen 15, 2406
Het openluchtmuseum bezit de helft van het mummiekistdeksel van mw. Ta-awa, die in de eerste helft van de 7e eeuw v.Chr. deel uitmaakte van een familie Montoepriesters in Thebe. Waarschijnlijk in depot. (Leiden bezit de mummiekist van haar broer.)

* OSLO: Etnografisk museum
Is in 1999 opgegaan in het Kulturhistorisk museum.

* OSLO: Schøyen Collectie
Deze grootste privé manuscriptencollectie ter wereld bevat 1100 papyri, van 3300 v.Chr. tot de christelijke en Arabische tijd (11e eeuw), waaronder enkele dodenboeken. Daarnaast bezit men een rolzegel uit de 1e of 2e dynastie, een vaas met de naam van Hor-Aha (de eerste of tweede farao) en een zegelring van Toetanchamon. NIET OPENBAAR.

* OSLO: Universiteitsbibliotheek
Moltke Moes vei 39, Blindern, 0315
Deze studiecollectie bevat meer dan 2200 papyri, hoofdzakelijk vanaf de 3e eeuw v.Chr. tot de Arabische verovering in de 7e eeuw. Hieronder zijn twee dodenboeken uit de Ptolemaeïsche tijd. ALLEEN OP AFSPRAAK.

Back To Top