Skip to content

Polen

Grote collecties

Archeologisch Museum
3 Senacka Str. (ingang Ulica Poselska)
31002 KRAKAU
Website

“Goden van het oude Egypte” heeft een aantal mummiekisten met mummies uit de 21e dynastie en de Ptolemaeïsche tijd. Een van de kartonnages was van de Isispriesteres Aset-iri-chet-es; deze werd door antieke grafrovers fors beschadigd. De resultaten van recent onderzoek naar haar mummie worden getoond: haar doodsoorzaak, dna-code, bloedgroep en zelfs het seizoen waarin zij stierf. Ook is een gereconstrueerd portret van haar te zien en een film van het digitaal uitwikkelen van de mummie.
Ook getoond worden dierenmummies en zeldzame graanmummies (die waren bedoeld om de levenbrengende kracht van Osiris en de natuur te vieren). Het oudste stuk is een dubbelbeeld van een man en zijn vrouw uit de 5e dynastie. De jongste voorwerpen zijn Koptische tunieken en beeldjes.
Bijzonder is de ketting met kralen met de naam van farao Sjabaka (25e dynastie). Er is aardewerk uit het Middenrijk en uit Nubië, verder stèles en gebruiksvoorwerpen. Veel voorwerpen komen uit eigen opgravingen in b.v. El-Gamhoed (Midden-Egypte), Nubië en Toera (bij Caïro).
De 500 (van de 3.000) voorwerpen in twee zalen staan nogal in het donker. Catalogus uit 2000.

Archeologisch Museum
Wodna 27
61-781 POZNAN
Website

De afdeling bestaat voor een groot deel uit langdurige bruiklenen door Berlijn en München. In de hal staat een drie meter hoge obelisk van Ramses II uit Athribis. Hoogtepunten zijn een Sechmetbeeld, koppen van Ramses II en vermoedelijk Hatsjepsoet en een replica van Toetanchamons grafkamer. Verder zijn er afdelingen natuur en dagelijks leven, de koning en hoge ambtenaren, goden, schrift en hiernamaals.
De voorwerpen uit Soedan komen vooral uit de Poolse opgravingen in Oud-Dongola en Kadero en de reddingswerkzaamheden bij de 4e cataract. Ook zijn er schilderingen uit de kerk in Banganarti. De Poolse opgravingen in de Dachla-oase worden getoond met foto’s van rotsschilderingen.

Nationaal Museum
Al. Jerozolimskie 3
00-495 WARSCHAU
Website

Veel van de 4700 voorwerpen komen uit de Poolse opgravingen in Edfoe, zoals de schijndeur uit het graf van gouwvorst Izi en een zalfpotje met de naam van koning Teti (6e dynastie), stèles en vazen van steen, brons en aardewerk uit het Oude en Middenrijk, een sfinx van koning Djehoetimes (Grieks: Thoetmoses) III uit het Nieuwe Rijk en beeldhouwersmodellen, een groot beeld van Horus als valk en terracotta beeldjes uit de Grieks-Romeinse tijd. Uit Meir (Middenrijk) en Deir el-Medina (Nieuwe Rijk) komen mummiekisten, uit Thebe een kartonnage rond het begin van de jaartelling.
Fraai zijn ook het dodenboek van Bakai (18e dynastie) en het Fajoemportret van een jongen (2e helft van de 2e eeuw na Chr.). Van Osiris is er de kop van een stenen beeld (Late Tijd), er staat een houten Anubis (Nieuwe Rijk), een kartonnagemasker van een jongen en gouden ringen uit de Late Tijd. De monumentale beelden van Amon en Sechmet zijn bruiklenen van het Louvre.
De opgravingen in Faras (Nubië) brachten delen van de tempel van Djehoetimes III en van Meroïtische gebouwen naar Warschau. In de afzonderlijke Faras-afdeling staan de voorwerpen uit de vroegchristelijke kerken van Faras en Oud Dongola.
De Faras-afdeling is in 2014 heropend. In februari 2021 heropende de afdeling Oude Culturen met vier zalen voor Egypte: overzicht van de cultuur, grafgiften, mummies en mummiekisten, en tempelblokken uit de Late en Ptolemaeïsche tijd.


Kleine en middelgrote collecties

* BIELSKO-BIAŁA (Silezië): Historisch Museum (Muzeum Historyczne)
Wzgórze 16, 43-300
In 2011/12 is voor het laatst het fragment van het deksel van een mummiekist uit de 26e dynastie tentoongesteld, nadat het in Warschau was gerestaureerd. De groene kleur van het gezicht is goed bewaard gebleven, het linker ingelegde oog is toegevoegd. IN DEPOT.

* BRANIEWO (Ermland-Mazurië): Lyceum Hosianum
Het Lyceum Hosianum in het voormalige Braunsberg wordt in oude egyptologische overzichten genoemd. De 53 inscripties uit Egypte en Nubië worden nu bewaard in het Nationaal Museum in WARSCHAU.

* BRANIEWO (Ermland-Mazurië): Museum der Academie
De collectie met in ieder geval 5 stèles en plaquettes is in 1947 overgebracht naar het Nationaal Museum in WARSCHAU.

* ELBLĄG (Ermland-Mazurië): Archeologisch-Historisch Museum (Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu)
bulwar Zygmunta Augusta 11, 82-300
Het museum zou na de renovatie in de late jaren ‘10 een Egyptisch kabinet met replica’s openen; op de nieuwe website wordt hierover niet gerept.

* GDANSK (Pommeren): Nationaal Museum (Muzeum Narodowe w Gdańsku)
Toruńska 1, 80-822
Beeld van Ptah-Sokar-Osiris, de hand van een mummie, deksel van een canopenvaas en twee grafkegels (uit de 18e en 25e dynastie).

* GOLUCHOW (Groot-Polen): Kasteel Gołuchów/Czartoryski Museum
Działyńskich 2, 63-322
De eerste door gravin Działyńska-Czartoryski verzamelde Egyptische voorwerpen kwamen in 1880 in Gołuchów aan. In de tweede wereldoorlog werd veel van de ontzagwekkende kunstcollectie geroofd. Na de tweede wereldoorlog werd de collectie overgebracht naar het Nationaal Museum in WARSCHAU. Het kasteel (nu onderdeel van het nationaal museum in Poznan) kent een klassieke afdeling; heel misschien dat daar iets Egyptisch te zien is. De website rept er niet over.

* KATOWICE (Silezië): Silezisch Museum (Muzeum Ślaskie)
T. Dobrowolskiego 1
Het museum was betrokken bij archeologische onderzoeksprojecten op sites uit de pre- en vroegdynastieke tijd in Tell el-Farcha en Tell el-Moerra en heeft daar voorwerpen uit overgehouden.

* KRAKAU (Klein-Polen): Jagiellonische Universiteit, universiteitsmuseum Collegium Maius (Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Collegium Maius)
Jagiellońska 15, 31-010
In dit oudste gebouw van de universiteit is het universiteitsmuseum gevestigd. De collectie van het Archeologisch Instituut is opgeslagen; misschien staan er toch enkele voorwerpen.

* KRAKAU (Klein-Polen): Jagiellonische Universiteit, Archeologisch Instituut (Uniwersytetu Jagiellońskiego, Instytut Archeologii)
ul.Golebia 11, 31-007
Aardige collectie van vermoedelijk enkele honderden voorwerpen, met een mummiekist inclusief mummie (21e of 22e dynastie), sjabti’s, stenen vazen, amuletten, scarabeeën, andere kleine voorwerpen en fragmenten Koptisch textiel. Dit voormalige Archeologische Kabinet is OPGESLAGEN.

* KRAKAU (Klein-Polen): Prinsen Czartoryski Museum
ul. Pijarska 15, 31-015
Na bijna 10 jaar is het museum gerenoveerd en in 2019 heropend. Het lijkt erop dat de fraaie Egyptische collectie NIET wordt tentoongesteld. In depot liggen onder meer twee mummiekisten met mummies, twee mummieportretten, stenen en houten stèles, godenbeeldjes, scarabeeën, amuletten, sjabti’s en dagelijkse gebruiksvoorwerpen en sieraden.

* KRASNYSTAW (Lublin): Regionaal Museum (Muzeum Regionalne w Krasnymstawie)
Marszałka J. Piłsudskiego 5A, 22-300
In de gewelven, in het achterste zaaltje: 1 sjabti, gevonden in de omgeving van Turobin (Lublin).

* KRZESZOWICE (Klein-Polen): Potocki Paleis
Hier woonde Jan Potocki, die in 1784 Egypte bezocht; zijn boek hierover verscheen in 1788. Daarmee wordt hij beschouwd als een van de eersten in het westen die serieus naar het oude Egypte keek. Hij bracht voorwerpen mee, die uiteindelijk zijn terecht gekomen in het Nationaal Museum in WARSCHAU. Het paleis is niet meer in het bezit van de familie en vervalt al tientallen jaren.

* LANCUT (Subkarpaten): Kasteelmuseum (Muzeum – Zamek w Łańcucie)
ul. Zamkowa 1, 37-100
De canopenvaas is in 1952 overgebracht naar het Nationaal Museum in Warschau, als een van de 30 grootste schatten uit de collectie van prinses Izabella Lubomirska uit de 18e eeuw. In 2017 is de vaas teruggebracht.

* LUBLIN (Lublin): Nationaal Museum (Muzeum Narodowe w Lublinie)
ul. Zamkowa 9, 20-117
In 2023 zijn in de omgeving 2 Osirisbeeldjes gevonden, in 1904 meegenomen uit Egypte.

* OLSZTYN (Ermland-Mazurië): Museum van Warmië en Mazurië (Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie)
ul. Zamkowa 2, 10-074
In een opgraving van dit museum zijn in 2019 12 faience kralen van 3500 jaar oud gevonden die waarschijnlijk uit Egypte stammen; zij bevestigen het belang van de zogeheten amber-route tussen de Baltische en de oostelijke Middellandse Zee. Onbekend is of deze kralen in het museum zijn terechtgekomen.

* POZNAN (Groot-Polen): Nationaal Museum (Muzeum Narodowe)
Aleje Marcinkowskiego 9, 61-745
Zaaltje met Egyptische kunst, hoofdzakelijk over de godsdienst.

* RACIBORZ (Silezië): Stadsmuseum (Muzeum w Raciborzu)
Gimnazjalna 1, 47-400
De permanente tentoonstelling “In het huis van Osiris” is een nagebouwde grafkamer met de mummie en kartonnage van mevrouw Djet-Amonet-ioes-anch, alsmede haar twee mensvormige mummiekisten (circa 945-715 v.Chr.), en 3 canopenvazen uit de 11e tot 7e eeuw v.Chr.

* TOROEN (Koejavië-Pommeren): Nicolaus Copernicus Universiteitsbibliotheek (Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Biblioteka Uniwersytecka)
Gagarina 13, 87-100
In de bibliotheek een kalkstenen stèle gedateerd 26 januari 104 v.Chr. en enkele papyri in het Grieks.

* WARSCHAU (Mazovië): Copernicus Science Center (Centrum Nauki Kopernik)
Wybrzeże Kościuszkowskie 20, 00-390
Interactieve beleving van diverse wetenschapsthema’s voor families en kinderen. In de “Roots of Civilization” galerij is er aandacht voor schrijfsystemen. Met papyri en ostraca. Ook kinderworkshop om onder meer je eigen naam te schrijven in hiërogliefen.

* WARSCHAU (Mazovië): Universiteit van Warschau (Uniwersytet Warszawski)
Krakowskie Przedmiescie 26/28, 00-927
De afdeling Papyrologie (faculteit Geschiedenis) bezit een mummielabel uit Achmim, ostraca en diverse papyri.
Elders in de universiteit bevinden zich circa 20 ostraca uit de opgravingen in Tell Edfoe in het Grieks, demotisch en Arabisch.

* WARSCHAU-WILANÓW (Mazovië): Paleis van Koning Jan III (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)
Stanislawa Kostki Potockiego 10/16, 02-958
Enkele tientallen kleine voorwerpen zoals bronzen beeldjes van goden en farao’s, en sjabti’s van faience worden NIET langer tentoongesteld in de Oudhedenkabinetten (2023).

* WROCLAW (Neder-Silezië): Museum Prinsen Lubomirski (Muzeum Książąt Lubomirskich)
Szewska 37, 50-139
Waarschijnlijk is bij de verdeling van de verzamelingen van de familie Lubomirski de Egyptische collectie achtergebleven in het Prinsen Lubomirski Museum in Lviv (Oekraïne; nu het Lviv Historisch Museum). Het museum in Wroclaw, een onderdeel van het Nationaal Instituut Ossoliński, heeft weliswaar een afdeling archeologie, maar daar wordt niets gezegd over Egypte.

* WROCLAW (Neder-Silezië): Universiteitsmuseum Wroclaw (Muzeum Uniwersytetu Wrocławskiego)
Hoofdgebouw van de universiteit, Plac Uniwersytecki 1, 50-137
Te zien is een mummie, vermoedelijk uit de Ptolemaeïsche tijd, en de reconstructie van haar gezicht. Opvallend is dat met scans in 2002 een narcissenbol onder haar linkerhand is ontdekt. De rest van de collectie werd voor het laatst tentoongesteld in 2017. Rond die tijd is ook een boek verschenen over de afgietsels. De website toont zo’n 10 stuks linnen en 5 kralen. De afgietsels zijn reliëfs uit de graven van Achethotep, Merire, Merenptah, Ipoej en Chaemhat, koppen van Achnaton, Nefertiti, Taharka en de groene priesterkop uit Berlijn.

Back To Top