Skip to content

Roemenië: kleine en middelgrote collecties

* ALBA IULIA (Transsylvanië): Nationaal Museum van de Unie (Muzeul Național al Unirii)
Strada Mihai Viteazul 12-14, 510010
Alba Iulia is de ‘opvolger’ van het Romeinse Apulum, aan het eind van de 2e en het begin van de 3e eeuw na Chr. een van de belangrijke Isis-cultuscentra van de Donauprovincies, met waarschijnlijk een Serapeum. Het museum bezit in ieder geval een marmeren Isisbeeld, een kalkstenen altaar gewijd aan Isis myrionima, aardewerken mallen van Serapis en van Sol-Serapis, een Serapis-camee van jaspis en een bronzen Osirisbeeldje.

* BAIA MARE (Transsylvanië): Maramureş Districtsmuseum voor Geschiedenis en Archeologie (Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramureş)
Strada Monetariei 1-3, 430406
Het museum bezit voorwerpen die uitgeleend konden worden voor een Egypte-tentoonstelling.

* BOEKAREST: Faculteit Geschiedenis (Facultatea de Istorie)
Universiteit van Boekarest, 4-12 Regina Elisabeta Boulevard, Sector 5, 030018
In 2 zaaltjes: kartonnage van Bes uit de 22-23e dynastie (zijn mummie ligt in het Nationaal Historisch Museum van Boekarest), een 2e kartonnagefragment met een deel van een cartouche en de kop van een koningin met Hathorkroon, 2 beschilderde houten dienarenbeeldjes, sjabti’s van Nesi-Amon en een deel van Pa-di-Amon-em-opet, fraaie bronzen beeldjes van Osiris en Isis met Horus, 2 houten ach-beeldjes, een fragment van een Horus-stèle en een houten kat.

* BOEKAREST: George Severeanu Museum (Muzeul „George Severeanu”)
Strada Henri Coandă 26, 010667
Na renovatie is het museum (onderdeel van het Museum van Boekarest) in 2017 heropend met een moderne opstelling en interactieve voorzieningen. Tentoongesteld worden 3 Nagada-I vazen, een mummiehand, sjabti, dubbel halssnoer met Djehoeti-amulet (op basis van de kettingdraad gedateerd in de 3e Tussentijd), 5 scarabeeën, bronzen Orisisbeeldje en bronzen spitsmuis op sarkofaagje. In de afdeling Goud en Edelmetalen liggen in Egypte geslagen munten. Ook zijn er sierlijke hellenistische Tanagra-beeldjes te zien, die vaak in Alexandrië werden gemaakt.

* BOEKAREST: Instituut voor Archeologie “Vasile Pârvan” (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române)
Strada Henri Coandă 11, sector 1, 010667
In depot 151 voorwerpen, deels uit de voorganger Museum van Oudheden: vazen van albast en aardewerk, 31 sjabti’s (van het Nieuwe Rijk tot de Ptolemaeïsche tijd), bronzen godenbeeldjes, scarabeeën, amuletten, halskettingen en kralen, een grafkegel, vogelmummies en een gemummificeerde hand met scarabee-ring. En ook een sjabtikistje voor mevrouw Djed-Moet-ioe-s-anch, een veelvoorkomende naam in de 3e Tussentijd.
Het Instituut is onderdeel van de Roemeense Academie. In 1990 besloot de Academie het Museum van Oudheden te heropenen (publicatie uit 2006). Sinds 2019 wordt gewerkt aan een volledige en gedetailleerde catalogus en een tentoonstelling van de Egyptische collectie.

* BOEKAREST: Museum Anastase Simu (Muzeul Anastase Simu)
Het museum is in 1960 GESLOTEN en een jaar later gesloopt. De meeste collecties bevinden zich momenteel in het Museum Kunstcollecties (onderdeel van het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië); enkele representatieve werken worden bewaard in het Museum van Boekarest – Boekarest Art Gallery. Dit laatste museum organiseerde in 2020 een overzichtstentoonstelling over het verdwenen museum.
Het Simu museum bezat in ieder geval een beeld van schist uit Saïs, 26e dynastie; op internet werd niet gevonden waar het beeld (en eventuele andere voorwerpen?) zich nu bevindt.

* BOEKAREST: Museum Kunstcollecties (Muzeul Colecțiilor de Artă)
Calea Victoriei nr. 111
Het museum (onderdeel van het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië) heeft een afdeling Elena en Anastasie Simu Collection. Geen informatie gevonden dat dit ook de Egyptische collectie omvat, met een beeld van schist uit Saïs (26e dynastie).

* BOEKAREST: Museum van Boekarest (Muzeul Municipiului București)
Paleis Suţu, Bulevardul Ion C. Brătianu 2, 030167
Dit is de koepel van 12 stedelijke musea met o.a. het George Severeanu Museum. Zie aldaar.

* BOEKAREST: Nationaal Kunstmuseum van Roemenië (Muzeul Naţional de Artă al României)
Calea Victoriei 49-53, 010063
De meeste werken uit het gesloten Museum Anastase Simu zijn hier ondergebracht, vermoedelijk in Museum Kunstcollecties (Muzeul Colecțiilor de Artă). Niet gevonden kon worden of dit ook geldt voor het beeld van schist uit Saïs, 26e dynastie (en eventuele andere voorwerpen?).

* BOEKAREST: Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis (Muzeul Național de Istorie a României)
Calea Victoriei 12, Sector 3, 030026
Het museum bezit een stèle van Sobek-Hor met de afbeelding van een schijndeur. Een bronzen lamp met een kruis op het handvat uit de 6e eeuw na Chr. komt misschien uit een Egyptische werkplaats. Een riemgesp van verschillende metalen uit de 6e eeuw na Chr. kwam alleen voor in de oostelijke Middellandse-Zeelanden en Egypte. Een wijwaterschaal van twee dikke vellen bladgoud komt wellicht uit Alexandrië. Een fries uit de 3e – 1e eeuw v.Chr. heeft een Isis-geïnspireerd motief dat vaak voorkwam in Alexandrië en waarschijnlijk is gebruikt in een heiligdom voor Egyptische goden in de omgeving van de Zwarte Zee. Een Venusbeeldje was waarschijnlijk ook verbonden met de Isiscultus.

* BOEKAREST: Roemeense Academie Bibliotheek (Biblioteca Academiei Române)
Calea Victoriei 125, Sector 1
De Bibliotheek bezit een papyrus met een fragment van het Dodenboek voor mevrouw Sah.
Het Numismatisch Kabinet van de Roemeense Academie Bibliotheek bewaart in ieder geval 3 gesneden stenen met Horus-het-kind (Harpokrates), waarschijnlijk uit opgravingen in Romeins Dacia (Roemenië). 2 zijn van rode jaspis, 1 van groen glas.

* CARACAL (Oltenië): Museum van Romanati (Muzeul Romanațiului)
Casa Dobruneanu, Strada Negru Vodă 1
(voorheen Districtsmuseum en Museum van Caracal)
In de afdeling Archeologie zijn te zien: Romeinse godenbeeldjes uit een nabijgelegen opgraving, met in ieder geval een camee van Harpokrates en een bronzen beeldje van (Isis-)Fortuna.

Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

* CLUJ-NAPOCA (Transsylvanië): Nationaal Museum van de Transsylvaanse Geschiedenis (Muzeul National de Istorie a Transilvaniei)
Strada Constantin Daicoviciu nr. 2
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mummie een ongeveer 22-jarige vrouw uit de Ptolemaeïsche tijd is, die is gestorven met gebroken halswervels. De hieromheen geweven verhalen wijzen haar aan als de vermoorde zuster van Nefertiti (echtgenote van farao Achnaton, minstens 1000 jaar eerder…). 38 voorwerpen omringen de mummie in haar mummiekist: enkele mummiefragmenten en dierenmummies (ibis, krokodil), Ptah-Sokar-Osirisbeeld, 2 houten ka-beeldjes, 14 sjabti’s, 2 houten en 1 bronzen kat, bronzen godenbeeldjes, 2 reliëffragmenten met hiërogliefen (eentje van Bakenrenef, vizier van Psamtek, 26e dynastie) en een stenen visamulet. Niet tentoongesteld worden levensgrote gipsen kopieën van een standbeeld van Ramses II en de steen van Rosette uit het Brits Museum. Uit de Romeinse tijd stammen in ieder geval een mal voor Isisbeeldjes en een camee van Isis/Nemesis. Sinds 2019 wordt de mummie met tussenpozen tentoongesteld.

* CONSTANȚA (Dobroedzja): Museum voor Nationale Geschiedenis en Archeologie Constanța (MINAC: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța)
Piața Ovidiu 12, 900745
Een prachtige marmeren Isisbuste en een bronzen beeldje van Fortuna-Isis. In ieder geval de buste is opgesteld.

* CRAIOVA (Oltenië): Museum van Oltenia, Sectie Geschiedenis-Archeologie (Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Istorie-Arheologie)
Strada Madona Dudu 14, Craiova 200410
In ieder geval bezit het museum een rood beschilderd beeldje van Harpokrates (Horus-het-kind) uit de 2e-3e eeuw na Chr. uit de opgravingen in Romeins Dacië. Een bronzen zittende Serapis mist zijn troon. Het museum bestaat uit drie gebouwen; in de sectie Geschiedenis-Archeologie wordt aandacht aan Romeins Dacië besteed. Een foto toont 2 vitrines, in de ene lijken 2 sjabti’s te liggen, in de ander de twee beeldjes.

* DEVA (Transsylvanië): Museum van de Dacische en Romeinse Beschaving (Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane)
Paleis Magna Curia, B-dul 1 Decembrie 39
Uit de opgravingen van het Isisheiligdom in Apulum (nu Albia Iulia) bezit het museum in ieder geval kalkstenen altaren gewijd aan Serapis Augustus en aan Serapis en Isis, en een marmeren altaar gewijd aan Serapis en Isis. Een prachtig bronzen beeldje van Isis-Fortuna staat in de vaste collectie van de archeologieafdeling, waar zij waarschijnlijk wordt geflankeerd door de bronzen beeldje van Djehoeti-Mercurius-Hermes en Harpokrates.

* DROBETA-TURNU SEVERIN (Oltenië): Museum van de Regio IJzeren Poort (Muzeul Regiunii Porţilor de Fier)
Strada Independenţei nr. 2, 220160
Het bronzen beeldje met de buste van Isis uit de 2e eeuw na Chr. is in 2019 tentoongesteld in Madrid. Het museum meldt er zelf niets over.

* GALAȚI (Moldavië): Geschiedenismuseum „Paul Păltănea” (Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”)
Strada Mr. Iancu Fotea 2
Een bronzen zalfflesje met de kop van Serapis is voor een tentoonstelling in Madrid uitgeleend.

* IAŞI (Moldavië): Archeologisch Instituut (Institutul de arheologie)
Strada Codrescu 6, 700479
In wetenschappelijke publicaties worden genoemd: een stenen beeld uit de 30e dynastie/Ptolemaeïsche tijd en een fragment van een magisch beeldje.

* IAŞI (Moldavië): Cultuurpaleis – Geschiedenismuseum van Moldavië (Palatul Culturii – Muzeul de Istorie a Moldovei)
Piata Stefan cel Mare si Sfant 1, 700028
Het enorme Cultuurpaleis huisvest o.a. 4 musea, waaronder het Geschiedenismuseum van Moldavië. Op de afdeling Archeologie is ook aandacht voor de Romeinse opgravingen, dus misschien iets met Isis, Serapis en/of Harpokrates. In ieder geval bezit het museum 3 papyri.

* ORADEA (Transsylvanië): Tarii Crisurilor Museum (Muzeul Tării Crişurilor)
Calea Armatei Române 1/A, 410987
Het museum voor het Cris-district bezit 60 voorwerpen, waarvan de belangrijkste zijn: bronzen godenbeeldjes, een beeldhouwersmodel met de afbeelding van Horus, en sjabti’s (o.a. van Amonmose uit de 18e dynastie). Onduidelijk is of de stèle van Sechem-kai (Oude Rijk) en de buste van een schrijver nog steeds deel uitmaken van de collectie; een fragment van een Ptolemaeïsche sarcofaag is verloren gegaan.

* SATU MARE (Transsylvanië): Districtsmuseum Satu Mare (Muzeul Județean Satu Mare)
Bd.Vasile Lucaciu 21, 440031
In ieder geval 2 Oud-Egyptische beeldjes.

* SEBEȘ (Transsylvanië): Stedelijk Museum Ioan Raica (Muzeul Municipal Ioan Raica)
Piața Primăriei 3, 515800
Zaaltje 3 bevat een Afrikaanse etnografische collectie. In deze collectie zouden ook mooie Oud-Egyptische voorwerpen zijn ondergebracht, maar het lijkt erop dat deze zich bevinden in het Museum voor Universele Etnografie “Franz Binder” in Sibiu.

* SFÂNTU GHEORGHE (Transsylvanië): Nationaal Museum van de Oost-Karpaten (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni)
Strada Gabor Aron 16, 520008
Drie sjabti’s uit de Late en Grieks-Romeinse tijd.

* SIBIU (Transsylvanië): Apotheekmuseum (Muzeul de Istorie a Farmaciei)
Piata Mica Nr. 26
In de achterste zaal een houten pot uit de 19e eeuw en een houten kistje uit de 18e eeuw die “mumia vera” hebben bevat, oftewel gemalen mummies: hét wondermiddel sinds de middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw. Het poeder is geanalyseerd en bleek echt; het wordt nu elders bewaard.

Foto: ASTRA Nationaal Museum Complex in Sibiu

* SIBIU (Transsylvanië): Museum voor Universele Etnografie “Franz Binder” (Muzeul de Etnografie Universala “Franz Binder”)
Casa Hermes, Piața Mică 11, 550182
Een Egyptische mummie met zijn houten mummiekist uit Gamhoed in de Ptolemaeïsche tijd werd tot halverwege 2019 tentoongesteld, maar is minstens 5 tot 7 jaar niet te zien wegens (fondsenwerving voor) restauratie. Misschien is wel de digitale 3D-versie uit 2018/2019 te zien. Toen zijn voor een tentoonstelling ook replica’s gemaakt van kwetsbare voorwerpen. Het museum (onderdeel van het ASTRA Nationaal Museumcomplex) bezit in ieder geval ook een herdenkingsscarabee van Amonhotep III (18e dynastie) en een lijkwade van 4000 jaar oud. Franz Binder voegde aan zijn collectie ook replica’s toe, zoals kwartsieten Osirisbeeldjes en 2 scarabeeën die lijken op die van Amonhotep III.

* SIBIU (Transsylvanië): Nationaal Museum Brukenthal (Muzeul Naţional Brukenthal)
Piața Mare 4 – 5, 550163
Uit opgravingen uit Romeins Dacië stammen een onyx camee met de afbeelding van Isis met Harpokrates in haar armen, en 2 of 3 cameeën van carneool met Harpokrates. Deze gesneden stenen worden genoemd in een wetenschappelijke publicatie uit 2014. Een publicatie uit 1999 noemt voor dit museum de Egyptische collectie van Franz Binder; deze staat tegenwoordig in het Museum voor Universele Etnografie “Franz Binder”, ook in Sibiu.
Het Nationaal Museum Brukental bestaat uit 6 musea; niet gevonden kon worden waar de cameeën zich bevinden, misschien in het Geschiedenismuseum (Muzeul de Istorie), Casa Altemberger, Str. Mitropoliei 2.
Ook bezit het Museum Brukenthal een Sint Menas pelgrimsflesje.

* SIBIU (Transsylvanië): Natuurhistorisch Museum (Muzeul de Istorie Naturala)
Strada Cetăţii 1, 550169
In dit onderdeel van het Brukenthal Museum is een collectie ondergebracht met oudheden uit Romeins Dacië, wellicht met iets van de populaire goden Isis, Harpokrates of Serapis

Foto van website Nationaal Museum van Banaat

* TIMIȘOARA (Banaat): Nationaal Museum van Banaat (Muzeul Național al Banatului)
Bastionul Maria Theresia, strada Martin Luther 4
In 2017 werd voor het eerst de volledige verzameling van 52 voorwerpen tentoongesteld (behalve de kwetsbare mummiekist uit 1300 v.Chr.): 3 fragmenten van een mummiekist uit de 21e dynastie (ca. 1039 v.Chr.), een deel van een gemummificeerde menselijke voet en een gemummificeerde jonge krokodil, het gezicht van een houten mummiekist, een stukje mummiewindsel, een hoofdsteun, 13 sjabti’s, 17 amuletten (waaronder mooie beeldjes van Bes), een vrouwenbeeldje, 5 scarabeeën en een scaraboïde (2 met echtheidscertificaat…), 3 lampjes en 3 vaasjes. Meestal is een deel van de collectie te bekijken. Ook bezit het museum twee Sint Menas pelgrimsflesjes.

* TURDA (Transsilvanië): Geschiedenismuseum (Muzeul de Istorie Turda)
Strada B.P. Hașdeu 2
Het museum bezit voorwerpen die uitgeleend konden worden voor een Egypte-tentoonstelling. In de Romeinse afdeling bevinden zich waarschijnlijk enkele objecten, wellicht bronzen godenbeeldjes.

* Tûrga-Mureş (Transsylvanië): Mureş Districtsmuseum (Muzeul Județean Mureș)
Strada Mărăşti 8A, 540329 Târgu Mureş
Het museum bezit voorwerpen die uitgeleend konden worden voor een Egypte-tentoonstelling.

* ZALĂU (Transsylvanië): Museum Geschiedenis en Kunst van het District Zalău (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)
Strada Unirii 9, 450042
Het museum bezit in ieder geval een bronzen Serapisbuste, een bronzen Harpokratesbeeldje, een Serapiscamee van rode jaspis en een bronzen beeldje van de gemalin van een sem-priester.

Back To Top