Skip to content

Verenigd Koninkrijk

Zie ook:
Verenigd Koninkrijk: Kleine en middelgrote collecties A t/m L
Verenigd Koninkrijk: Kleine en middelgrote collecties M t/m Z

Grote collecties

Birmingham Museum and Art Gallery
Chamberlain Square
B3 3DH BIRMINGHAM (West-Midlands)
Website

(voorheen City Museum)
In de verzameling van 8000 voorwerpen ontbreken grote beeldhouwwerken, maar hij overspant wel de hele geschiedenis van predynastieke tot Koptische tijd en alle aspecten van het dagelijks leven, cultuur en godsdienst. Met een prachtig ingewikkelde mummie uit de derde eeuw. Kleinere hoogtepunten zijn een Horus-cippus, houten dummyflesje, grafstèle, deksel van een valkenmummiekist, nijlpaardje, houten mummielabel, kalkstenen offertafel, houten plaatje met de cartouche van Ramses II, gevleugelde scarabee, beeldhouwersmodel van een Ptolemaeïsche koning, sjabtikistje, valk als deksel van een sjabtikistje, deksel van een pantoffelsarcofaag, orenstèle en een ronde albasten offertafel.
Het museum is GESLOTEN wegens renovatie en zal in 2024 in delen worden heropend.

Bolton Museum and Archive
Le Mans Crescent
BL1 1SE BOLTON Greater Manchester, Noordwest-Engeland)
Website

1000 van de 12.000 voorwerpen worden tentoongesteld, afkomstig uit 68 opgravingen in Egypte en Soedan. Bolton had in de 19e eeuw een bloeiende katoenindustrie en de contacten met Egypte resulteerden in een van de grootste textielcollecties ter wereld: 1500 stuks uit 6000 jaar, van predynastiek tot Koptisch.
Topstukken zijn twee fragmenten van een tempelzuil van Ramses II, de mummiekist van mw. Tajoehenet uit de 21e dynastie met een mannelijke Ramessidische mummie, de mummiekist en kartonnageset van Tachenmes (25e dynastie, uit de terrassentempel van Hatsjepsoet in Deir el-Bahri), de schijndeur van Sennedjsoe (9e dynastie), een ivoren spiegelhandvat, een beeldje van Isis met Horus op haar schoot en een fragment van een mummiewindsel van Djehoetimes/Thoetmosis III.
In 2018 is de afdeling heropend, met een 1:1 kopie van het graf van Djehoetimes III.

Brighton Museum and Art Gallery
Royal Pavilion Gardens
BN1 1EE BRIGHTON (East Sussex, Zuidoost-Engeland)
Website

In 2009 werden twee nieuwe zalen geopend voor 600 (van de 1300) voorwerpen, inclusief de mummie van een meisje. Haar mummiekist van kartonnage bevat de uiterst zeldzame afbeelding van een god met drie koppen. Andere fraaie voorwerpen zijn een vaasje van faience met een lange hals en een beeldje van de schrijver Minmose. De collectie omvat objecten uit de meeste perioden van de Egyptische geschiedenis tot de Grieks-Romeinse Tijd, bijvoorbeeld een vispalet uit de predynastieke tijd, een houten model uit het Middenrijk, enkele fragmenten van papyri, stèles, bronzen beeldjes en een Fajoemportret. Ook zijn er voorwerpen uit Nubië te bewonderen.

Bristol Museum and Art Gallery
Queen’s Road
BS8 1RL BRISTOL (Zuidwest-Engeland)
Website

(v/h City Museum and Art Gallery)
Acht- tot tienduizend voorwerpen, waarvan er 600 getoond worden, verdeeld over de thema’s geloof, leven, dood en hiernamaals. Te zien zijn mummiekisten (o.a uit de 21e en 22e dynastie, waaronder een stolakist), mensen- en dierenmummies, mummiemaskers, beelden (o.a. koningskoppen) en beeldjes, offers, amuletten, speelgoed, werktuigen en sieraden. De collectie is sinds 2007 fraai maar erg donker opgesteld.
Het museum bezit ook de schitterende aquarellen van Belzoni, de ontdekker van het graf van Seti I. Deze worden zelden tentoongesteld maar zijn wel online te bekijken.

Fitzwilliam Museum
Trumpington Street, Cambridge
CB2 1RB CAMBRIDGE (Cambridgeshire, Oost-Engeland)
Website

Grote collectie (16.000 voorwerpen) met veel aspecten van het leven in de oudheid, van geloof in het hiernamaals tot technologie, sport, schrift en de rol van vrouwen. Zeer bijzonder is het tonnen zware deksel van de mummiekist van Ramses III, dat door Belzoni uit het Dal der Koningen werd gesleept. Andere hoogtepunten zijn de mummiekisten van Nes-pa-wer-sjefit uit 1000 v.Chr., de granieten sarcofaag van de schrijver Hoe-nefer (12e dynastie), een predynastieke kinderurn en de mummie van een jonge man met Fajoemportret.
Onder de voorwerpen zijn verder stèles (Achnaton tijdens zijn jubileumfeest), beschilderd aardewerk, gouden en zilveren sieraden, bronzen beeldjes, mummiemaskers en papyri (het dodenboek van Ramose). Het museum bezit ook enkele honderden Nubische objecten.

University Oriental Museum
Elvet Hill
DH1 3TH DURHAM (Noordoost-Engeland)
Website

(tot 1982 Gulbenkian Museum of Oriental Art and Archaeology)
De in 2016 heropende afdeling heeft een prachtige collectie van 6.700 voorwerpen van de predynastieke tot de Koptische tijd, waaronder een belangrijke verzameling stèles uit het Middenrijk. Enkele hoogtepunten:
– uniek houten beeldje van een Nubische dienares met een grote vaas op haar heup (18e dynastie)
– roodgranieten obelisk van Amonhotep II
– ook uit de 18e dynastie: beschilderde kisten van Perpaoeti, stelefoor beeld van Meri-Ptah, vierkant carneool amulet van Amonhotep III, hurkbeeld van Seneb, een stenen lepel met ibex en 7 kikkeramuletten van faience met gouden strepen
– granieten beeld van Paser, burgemeester van Thebe en vizier onder Seti I en Ramses II
– stenen gewichtje van Pepi I (6e dynastie)
– bronzen ichneumon (Late Tijd)
– amulet van Neith die twee krokodillen zoogt
– predynastiek albasten beeldje van een man met baard
– mummie van ‘The Lady” uit 300 v.Chr. met de eerste armprothese.

National Museum of Scotland
Chambers Street
EH1 1JF EDINBURGH (Schotland)
Website

(voorheen o.a. University of Edinburgh, Royal Scottish Museum en het National Museum of Antiquities of Scotland)
Het NMS heeft een grote Egyptische collectie met voorwerpen vanaf de predynastieke t/m de Romeinse tijd. In 2019 is de nieuwe afdeling Ancient Egypt Rediscovered geopend (5e etage), waar tegen de 700 van de ongeveer 6.000 voorwerpen te zien zijn. De hoogtepunten zijn:
* 11 mummies en verschillende mummiekisten, o.a. van Ta-irt-secher, de dochter van Iretnofret uit Deir el-Medina (ca. 1292-1200 v.Chr.). De priester die in de 21e dynastie de Thebaanse faraomummies zorgvuldig verborg, is vermoedelijk Ioef-en-Amon, wiens mummie ligt in zijn versierde kist (te zien in de zaal Discoveries).
* Alexander Rhind trof in Sheich Abd el-Koerna in een graf een beeld van een ‘politiechef’ en zijn vrouw uit de vroege 19e eeuw, maar ook voorwerpen voor Montsoeëf en zijn vrouw Tanoeat (ca. 9 v.Chr.), zoals een uniek grafbaldakijn en een verguld mummiemasker.
* Rijke giften uit een niet verstoord graf in Koerna (West-Luxor), vermoedelijk van een koningin (ca. 25 jaar oud) met een kindje (van 2 tot 3 jaar) uit de 17e dynastie. De vrouw ligt in een rishi-kist, vergezeld door vazen, huisraad en een buitengewone verzameling sieraden.
* Andere bijzonderheden zijn sfinxen van Merenre I (6e dynastie) en Ahmose I (18e dynastie), een Fajoemportret van een jonge vrouw (“het juwelenmeisje”), een zandstenen tempelbeeld van de god Arensnoefis uit Meroë (Soedan), een beschilderd houten vruchtbaarheidsbeeldje met vlechten van stro en kralen (11e dynastie), het model van een sandalenmaker (Middenrijk), een gouden bladerkrans (1e eeuw v.Chr.), een beeldhouwersmodel van Achnaton en een gouden ring die aan koningin Nefertiti zou hebben toebehoord, een deksteen van de piramide van Choefoe (Cheops) en 10 sjabti’s van Seti I.
*Uniek is de dubbele mummiekist met de mummies van de twee halfbroers Pet-Amon and Pen-hor-pa-bik (175-200 na Chr.). Ook hun amuletten en papyri zijn op elkaar afgestemd.

Kelvingrove Art Gallery and Museum
Argyle Street
G3 8AG GLASGOW (Schotland)
Website

(v/h Art Gallery and Museum)
Het in 2006 heropende museum heeft een afzonderlijke Egypteafdeling, waarin de mooiste van de 4000 stukken staan. De representatieve collectie sarcofagen en mummiekisten reikt van het Middenrijk tot en met de Ptolemaeïsche tijd, met als hoogtepunten de beschilderde houten kist van Nacht en de granieten sarcofaag van Pabasa, de hofmeester van Godsvrouwe Nitocris (ca. 656-640 v.Chr.). Overige topstukken:
* Uit de pre- en vroegdynastieke tijd stammen stenen vazen, een kikkertje van dioriet, schminktabletten en het model van een graanschuur.
* Het Oude Rijk en de Eerste Tussentijd zijn vertegenwoordigd met grafreliëfs en delen van schijndeuren, een hoofdsteun en een offertafel.
* Middenrijk: een buste van Amon-em-hat III, een vruchtbaarheidsbeeldje, een schelp als militair insigne, een reliëf van Horus en een modelboot.
* Nieuwe Rijk: kop van een koningin, stèles waaronder van Senmoet en de Penburystèle, een sjabti van Paser en een reliëf met de cartouches van Ramses II.
* Derde Tussentijd en Late Tijd: stèles, koppen van mummiekisten, een gevleugelde scarabee, Ptah-Sokar-Osirisbeeld, de kop van een koning, beeldje van de priester Amon-en-ope, een piramidion en Horus als valk.
* Grieks-Romeins: een beeldje van Osiris met Isis en Horus, de kop van een koning, een marmeren kop van een sarcofaag, een ibis, een rechthoekig schrijftablet en een Fajoemportret.
* Tenslotte zijn er uit de Koptische tijd textiel, een houten kam, een oorring en een pelgrimsflesje.
Onder Human History krijg je een pdf-document met onder meer een beschrijving van de Egyptische collectie.

Leicester Museum and Art Gallery
53 New Walk
LE1 7EA LEICESTER (East Midlands)
Website

(v/h New Walk Museum And Art Gallery)
In 2018 is de Egyptische afdeling heropend, met meer dan 400 voorwerpen en dat is bijna meer dan drie maal zo veel. Er zijn nu twee zalen. “De dood in het Oude Egypte” heeft als topstukken twee mummies. Bes-en-Moet was een Min-priester uit de zevende eeuw v.Chr. in Achmim; ook zijn kleurige mummiekist is te zien. De andere mummie is zijn zuster Ta-Bes. Fraai zijn de houten grafmodellen van een bakkerij, brouwerij en een boot.
“Het Leven in het Oude Egypte” toont kinderspeelgoed, sieraden en schminktabletten, aardewerk en andere dagelijkse voorwerpen zoals een gebreide Koptische sok. In 2012 zijn de kostbare sieraden gestolen. In 2020 kocht de stad het 3000 jaar oude beeld van de zittende Sethmose en zijn vrouw Isisnofret.

World Museum
William Brown Street
L3 8EN LIVERPOOL (Merseyside, Noordwest-Engeland)
Website

(voorheen Liverpool Museum, en Merseyside County Museum)
De in april 2017 heropende afdeling bevat 1000 (van de 16.000) voorwerpen, van een vier meter lang dodenboek tot een recent geïdentificeerd standbeeldfragment van Nefertiti. Zij komen uit schenkingen en uit opgravingen vanaf 1833, vooral door Petrie en Garstang. Het gaat van de prehistorie (5300 v.Chr.) tot het eind van de Byzantijnse tijd (642 na Chr.) met de nadruk op Abydos, Amarna, Beni Hassan, Esna en Meroë. In de nieuwe mummiezaal liggen 10 van de ruim 20 mummies, evenals een hand met heel bijzondere ringen in de vorm van een obelisk. Ook zijn er ringen uit het graf van Achnaton en zijn familie. Uit een stichtingsdepot van Djehoetimes (Thoetmosis) III voor de Osiristempel in Abydos komt een beker met zijn troonnaam. Uit Beni Hassan uit het Middenrijk stammen een houten beschilderde sarcofaag, een bootje en modellen van spinnende en wevende vrouwen. Een schminktablet uit de 18e dynastie is gevormd met de afbeelding van een gebonden ibex. Een zeer gedetailleerd weergegeven gebonden Aziatische gevangene was pion in een spel. Amonhotep III laat zich in een herinneringsscarabee voorstaan op zijn 102 gedode leeuwen. De Ramsesgordel was onderdeel van het militair uniform van Ramses III, maar zijn cartouche is inmiddels verbleekt. En uit zijn tijd stamt een deel van de papyri over de rechtszaken tegen rovers van de koningsgraven.

Brits Museum
Great Russell Street
WC1B 3DG LONDEN
Website

De kern van deze collectie – met 100.000 voorwerpen de grootste na Caïro – werd buitgemaakt op de Fransen na hun capitulatie in 1801 in Alexandrië (veldtocht van Napoleon). Alle tijdperken vanaf de nieuwe steentijd tot en met de Kopten zijn overvloedig vertegenwoordigd. Onder de vele beroemde stukken zijn de Steen van Rosetta, de torso van een kolossaal beeld van Ramses II uit het Ramesseum en sfinxen van de Nubische farao Taharka. Prachtig zijn de reliëfs uit het graf van Neb-amon. Het museum heeft een van de grootste mummie-verzamelingen.
Uit Soedan verkreeg het museum voorwerpen uit oude opgravingen en recenter als dank voor de reddingsactie bij de vierde Nijlcataract.
Op de begane grond staat in zaal 4 het beeldhouwwerk; op de eerste verdieping zijn in de zalen 61 t/m 66 opgesteld de grafkapel van Neb-Amon, de mummies, het vroege Egypte, Nubië en de Kopten.
In 2017 werd geopperd alles naar de begane grond te verhuizen. In 2022 is dit uitgebreid tot een verbeterplan voor het gebouw en de tentoonstellingswijze.
Online zoekmachine. Het museum benoemt zelf al honderden voorwerpen als topstukken.

Petrie Museum
Malet Place
WC1E 6BT LONDEN
Website

Archeologisch georiënteerde collectie van 80.600 voorwerpen (waarvan 10% wordt getoond; ongeveer 4.000 uit Soedan) met het zwaartepunt op de predynastieke tijd; het museum heeft dan ook veel ‘eerstelingen’:
* linnen uit 5000 v.Chr.
* het eerste metaal in Egypte, de eerste bewerkte ijzeren kralen
* het eerste cylinderzegel in Egypte (3500 v.Chr.)
* de oudste testamenten, de oudste gynaecologische papyrus en de enige veterinaire papyrus
* de grootste bouwkundige tekening, met de afbeelding van een schrijn (1300 v.Chr.).
Kleding is een ander zwaartepunt: uit de piramidentijd (ca. 2500 v.Chr.) stammen een kralenjurk van een danseres en twee hemden met lange mouwen. Ook te zien zijn de monumentale leeuwen uit Koptos (3000 v.Chr.) en veel uit Achnatons stad Amarna, waaronder een schets van Achnaton of Nefertiti. Het museum bezit de grootste mummieportrettenverzameling buiten Egypte (Romeinse tijd). Uit Meroë stamt een kwartsieten leeuw (100 v.Chr.-100 na Chr.) Het merendeel van de objecten betreft echter het dagelijks leven uit alle cultuurperioden.
De hele collectie staat online.

The Manchester Museum
The University of Manchester, Oxford Road
M13 9PL MANCHESTER (Noordwest-Engeland)
Website

Het materiaal (16.000 voorwerpen) dateert van de predynastieke (10.000 v.Chr.) tot de Romeinse tijd en van Noord-Soedan tot de Middellandse Zee. In 2012 is de Egyptische afdeling heropend.
* De eerste zaal introduceert archeologische methoden en verklaart hoe wij het verleden kennen. Hier is ook aandacht voor de baanbrekende gezichtsreconstructies op basis van ct-scans en voor de methode die Flinders Petrie bedacht voor het dateren van aardewerk.
* De zaal Egyptian Worlds is chronologisch opgezet, met een doorlopende tijdslijn bovenaan de muur. Bij het Oude Rijk is er aandacht voor het schrift, bij het Middenrijk voor de magie. Een apart zaaltje bevat de fraaie Fajoemportretten.
* De derde zaal (Exploring Objects) bevat de museale massa-artikelen: vitrines boordevol sjabti’s, olielampjes, stenen vazen.
* De ingangshal van het museum toont monumentale beeldhouwwerken uit de tempels van het oude Boebastis in de Nijldelta.
Het museum is in 2023 heropend na een grote verbouwing.

Ashmolean Museum
Beaumont Street
OX1 2PH OXFORD (Oxfordshire, Zuidoost-Engeland)
Website

In 2011 is de Egyptische en Nubische afdeling heropend. De collectie (40.000 stuks) behoort tot de grootste van Engeland en omvat de hele periode van de Egyptische beschaving. Vooral predynastiek Egypte is goed vertegenwoordigd, evenals Amarna (1353–1335 v.Chr.). Het Nubisch materiaal (van prehistorie tot christelijk) stamt van opgravingen vanaf 1910. Er is ook een uitgebreide verzameling papyri, ostraca en houten labels.
Topstukken: Min-kolossen uit Koptos (3300 v.Chr.), beeld van farao Cha-sechem uit Hiërakonpolis, de complete grafset van priester Djed-djehoeti-f-anch uit Deir el-Bahri, de complete schrijn van Taharka (25e dynastie) uit de tempel in Kawa, de vroegdynastieke knotskoppen van Schorpioen en Narmer en drie prachtig gerestaureerde mummieportretten uit de Fajoem.

Egypt Centre
Swansea University, Taliesin Building, Singleton Park
SA2 8PP SWANSEA (West Glamorgan, Wales)
Website

(v/h Wellcome Museum of Egyptian Antiquities)
Meer dan 5000 voorwerpen, de meeste verzameld door apotheker Henry Wellcome van opgravingen in Armant, Amarna, Esna, Mostagedda etc. Ze dateren van 4000 v.Chr. tot 500 na Chr. Er zijn twee afdelingen: Het Huis van het Leven en het Huis van de Dood. Hoogtepunten zijn een grote verzameling sjabti’s, uit het Oude Rijk een reservehoofd, fragmenten van de sarcofaag van de later vergoddelijkte Amonhotep zoon van Hapoe, de beschilderde mummiekist van een zangeres in Thebe, een mummiekist van klei en een verzameling dierenmummies, waaronder een krokodil. Uit Amarna zijn er beschilderde kleivazen, sieraden (o.a. een ring met egeltje) en beschilderde pleisterfragmenten.
Online database van de hele collectie.
In 2023-25 worden meer dan 700 voorwerpen uit Harrogate onderzocht, gedocumenteerd en in 3 exposities getoond.

Zie ook:
Verenigd Koninkrijk: Kleine en middelgrote collecties A t/m L
Verenigd Koninkrijk: Kleine en middelgrote collecties M t/m Z

Back To Top